Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda generalima

'Istinski me potresao, ali i porazio trenutak izricanja strašne presude'

orie
Foto: Screenshot
1/4
16.04.2011.
u 08:05

Milan Ivkošić, specijalni izvjestitelj iz Haaga za Večernji list, o atmosferi u sudnici uoči i nakon presude generalima

Zanijemjelost i dva, tri usklika puna čuđenja i gorčine popratili su u galeriji izricanje kazne Anti Gotovini. Ali, kao vjerojatno i drugi kolege novinari, naslućivao sam najgore dok je glavni sudac Orie čitao sažetak obrazloženja odluke sudskog vijeća.

Jer, nije to bilo čitanje presude nego optužnice. U razgovorima prije kobne odluke, u kojima se najviše očekivalo oslobođenje hrvatskih generala, napominjalo se da bi bilo vrlo važno da u obrazloženje presude, i u slučaju kazni, ne uđe sintagma – zajednički zločinački pothvat. Ali ne samo da je ušla nego su to bile najspominjanije riječi te su Gotovina i Markač zapravo osuđeni za svoje doprinose tom naumu Franje Tuđmana i drugih “zlikovaca”. Sudsko vijeće nije spomenulo nijedan argument Gotovinine obrane. Navelo je nekoliko svjedoka koji su potvrđivali zločine, ali ni jednoga koji ih je poricao ili koji je iznio dokaze o kažnjavanju stotina hrvatskih vojnika za pljačke, paleže, silovanja i ubojstva. Nisu, dakako, spomenuti ni svjedoci optužbe koji su govorili očite neistine i koje su branitelji hrvatskih generala pobili.

Evidentna je bila namjera da se presudama potvrdi optužnica, pa su bila uzaludna uvjeravanja američkih odvjetnika Mišetića i Kehoa da su dokazani nevinost i Oluje i Gotovine koja su ovdje i među novinarima i među drugim Hrvatima uoči suđenja pojačavala optimizam. A bilo je Hrvata i iz Sinja, i iz Modriče, i iz Mainza, i iz Zagreba... Dvojica članova HČSP-a odnekud iz Europe s lijepo dizajniranim transparentom “navukla” su na sebe nekoliko nizozemskih policajaca, ali sukoba nije bilo. Na transparentu je, ako sam, pogledavši ga na brzinu u hitnji prema ulazu u sud, dobro upamtio, među ostalim pisalo: “Zakašnjela pravda je uskraćena pravda”. Zar su se doista nadali pravdi, makar i zakašnjeloj?

Inače je raspoloženje ispred zgrade suda, u nekoliko skupina, bilo optimistično, na trenutke i veselo. Opet se pokazalo, kao i nebrojeno puta dosad, da Hrvati vjeruju u kakvu-takvu međunarodnu pravdu, slikovito govoreći, vjeruju sve dok im ne odrube glave.

>>Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote

Komentara 114

BH
bhorvat
10:17 16.04.2011.

rambo, da ti nisi neki srbin u edsepeju ?

HG
hugh grant
08:41 16.04.2011.

Hrvatska mora početi provoditi hrvatsku politiku. I zato se danas u podne mora doći na Trg bana Jelačića!

OB
-obrisani-
09:11 16.04.2011.

Mustafa je davno skuzio d anema PRVADE ,,PRAVDU treba preuzeti u SVOJE RUKE,.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije