Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zabrinjavajuće'

Iskorak napao ministra Bauka: Istospolne obitelji nazvao 'to'

Arsen Bauk Pride
Tino Jurić/PIXSELL
09.06.2013.
u 18:54

"Izjava ministra uprave je krajnje zabrinjavajuća i potvrđuje politiku Vlade koja je diskriminativna", pišu iz Iskoraka.

Udruga Iskorak u priopćenju o jučerašnjem trećem splitskom Gay Prideu napao je ministra uprave Arsena Bauka zbog njegove izjave o istospolnim obiteljima.

"Izjava ministra uprave u kojoj se referira na istospolne obitelji kao 'to',iskazujući ponovo stav Vlade da takvim obiteljima neće omogućiti zakonsku ravnopravnost je krajnje zabrinjavajuća i potvrđuje politiku Vlade koja je diskriminativna", napisali su u priopćenju iz Iskoraka. Pišu kako je na Prideu bilo dvoje ministara, već spomenuti Bauk i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, a ističu da su "čak nosili glavni transparent sa sloganom 'Potpuna ravnopravnost'".

"Smatramo da je pozitivno da predstavnici Vlade dolaze na prosvjede i slušaju poruke prosvjednika, ali je neobično da sami nose slogane sa zahtjevima upućenim upravo njima. Nakon takvog čina bilo bi logično bar očekivati ispunjenje zahtjeva", pišu iz Iskoraka te dodaju kako je nakon Pridea Bauk izjavio da Vlada u ovom trenutku neće potpuno izjednačiti istospolne zajednice s obitelji, a to pokazuje i činjenica da "zakon radi Ministarstvo uprave, a ne Ministarstvo socijalne politike koje je nadležno za pitanja obitelji".

"Nakon gotovo 10 godina postojanja posebnog zakona (Zakon o istospolnim zajednicama je usvojen još 2003) koji se pokazao kao izrazito loša praksa jer ne pruža istospolnim obiteljima praktički nikakva prava,vrijeme je da državne institucije osiguraju adekvatnu zaštitu obiteljskog života istospolnim obiteljima kroz Obiteljski zakon.Pravo na zaštitu obiteljskog života je jedno od temeljnih ljudskih prava i ono ne smije biti uskraćeno nikome, osobito ne manjinama. Prava koja ulaze u zaštitu obiteljskog života ne smiju biti predmet popisa i kalkulacija državnih institucija, već trebaju biti dostupna svima jednako, bez diskriminacije", pišu iz Iskoraka te poručuju Vladi da "naše obitelji su obitelji i mi očekujemo jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije".

>>Splitski HDZ: Parada je uperena protiv zdrave budućnosti!

>>Urban u povorci: Ja ne prihvaćam sve, ali se ne tučem!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije