Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna parada

Iran pokazao borbenu snagu: 'Možemo uništiti Izrael'

Iran vojska (1)
Reuters/PIXSELL
18.04.2013.
u 18:39

– Naša je poruka tom nelegitimnom režimu jednaka, ne moramo upotrijebiti sve iranske vojne snage – rekao je Salehi na marginama godišnje proslave Dana vojske u Iranu.

– Iranska vojska sama može uništiti Izrael – kazao je iranski vojni zapovjednik, general Ataollah Salehi, piše Arab News.

– Naša je poruka tom nelegitimnom režimu jednaka, ne moramo  upotrijebiti sve iranske vojne snage – rekao je Salehi na marginama godišnje proslave Dana vojske u Iranu. – Vojska sama može uništiti Izrael – zaključio je general.

Izraelci mogu napasti bez SAD-a

Njegov komentar bio je odgovor na riječi šefa izraelskog stožera, generala Bennyja Gantza koji je u utorak kazao da njihova vojska može napasti Iran bez strane pomoći. Na pitanje radijskog voditelja može li izraelska vojska sama izvesti napad, bez potpore drugih država kao što je SAD, Gantz je odgovorio: "Da, apsolutno!".

Izrael vjeruje da Iran, koji je u prošlosti ratobornom retorikom nastupao prema židovskoj državi, radi na postizanju vojne nuklearne sposobnosti te ne isključuje napad kako bi to spriječili. Iran negira da razvija atomsku bombu te tvrdi da mu je potreban nuklearni program obogaćivanja urana za medicinske i energetske svrhe, a ne za vojne. Iako je to nepotvrđeno, vjeruje se da samo Izrael ima nuklearnu bombu od država Bliskog istoka.

Iran ima dvije vojske

Od Islamske revolucije 1979. godine Iran ima dvije vojne snage – regularnu vojsku i elitnu Revolucionarnu gardu, za koju zapadni analitičari vjeruju da je moćnija i bolje opremljena.

Na današnjoj paradi Teheran je pokazao tri novorazvijene bespilotne letjelice. – Sarir je nevidljiva bespilotna letjelica s dugim dometom letenja te je opremljena s kamerama i projektilima zrak-zrak – kazao je zapovjednik zračnih snaga Farzad Esmaili. Iran tvrdi da razvija bespilotne letjelice za nadgledanje, kao i za napade.

 >>'Ako Izrael napadne sravnit ćemo Tel Aviv i Haifu sa zemljom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije