Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planuo i na kolegu

Interventni policajac pod istragom: 'Pucao je iznad glava migranata i stalno bio alkoholiziran'

Veći broj policijskih službenika ispred  bolnice u Šibeniku nakon prometne nesreće
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
29.08.2021.
u 06:58

Obavili smo provjere, navodi iz anonimne predstavke nisu potvrđeni, kažu u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj

Hrvatska je policija ponovno pod povećalom zbog optužbi o navodnom nasilnom ponašanju prema migrantima. Najnoviji slučaj vezan je za interventnog policajca, pripadnika Policijske uprave virovitičko-podravske.

Prema anonimnoj predstavci koja je stigla njegovim nadređenima, tog se policijskoj službenika (podaci poznati redakciji) proziva da je pucao iznad glava skupine migranata, na području Topuskog, dok je s još 11 kolega iz svoje uprave bio na ispomoći na teritoriju koje pokriva Policijska postaja Gvozd, odnosno PU sisačko-moslavačka.

Bez povoda pucao iz puške?

U anonimnom dopisu tvrdi se da je policajac tijekom službe pucao iz automatskog oružja, konkretno puške M 70, iznad migranata, iako za to nije bilo potrebe. Navodi se, nadalje, da se taj interventni policajac, koji je na sisačko-moslavačkom području boravio od 6. do 16. kolovoza, “ponašao neprimjereno, protivno pravilima službe i etičkog kodeksa ponašanja policijskih službenika na način da je u svojstvu voditelja terena za navedeni period, u slobodno vrijeme, gotovo stalno bio pod vidnim utjecajem alkohola, pretjerano ga konzumirajući na mjestima poput ugostiteljskog objekta u sklopu hotela Terme Topusko ili drugih ugostiteljskih objekata u mjestu Topusko”.

Autor te predstavke dalje navodi da se ovaj policajac pred ostalim kolegama hvalio kako će se pobrinuti da, kroz obuku i rezultate na ocjenjivanju, pojedine interventne policajce iz PU virovitičko-podravske bude moguće udaljiti iz jedinice. Piše i kako je ustvrdio da će mu u tome pomoći zapovjednik Interventne policije u Virovitici.

Primjedbe na račun hrvatske policije iznosile su se i prije, pa i u inozemnim medijima, što svakako šteti njezinu ugledu pa su najnovije optužbe digle na noge i Službu za unutarnju kontrolu koja provjerava te ozbiljne optužbe.

Za komentar smo upitali i PU virovitičko-podravsku.

– Nakon što je zaprimljena anonimna predstavka, obavljene su provjere kako sa svim policijskim službenicima koji su bili na ispomoći tako i s Policijskom postajom Gvozd, na čijem su terenu radili tijekom kolovoza. Navodi iz predstavke nisu potvrđeni – poručili su nam kratko iz PU virovitičko-podravske.

Kako neslužbeno doznajemo, izvidi su obavljeni u roku od pet dana od primitka spornih optužbi, a nijedan od 12 interventnih policajaca iz ove policijske uprave, koji su bili na terenu, nije službeno potvrdio da je prozvani im kolega pucao iznad glava skupine migranata na području Topuskog. Nitko ništa nije vidio, ispostavilo se tijekom provjere, ni u PP-u Gvozd.

Vikao na kolegu policajca

Potvrđeno nam je pak da je protiv interventnog policajca kojega se optužuje za, najblaže rečeno, neprihvatljivo ponašanje prema migrantima i općenito u službi, pokrenut disciplinski postupak. No kako nam je objašnjeno, načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević poslao ga je na disciplinski zato što je verbalno nasrnuo na drugog policijskog službenika.

– Incident se dogodio nakon povratka s terena iz Sisačko-moslavačke županije. Policajac kojeg se optužuje da je pucao iznad migranata vikao je na kolegu za kojega on sumnja da je napisao anonimnu predstavku – navode naši izvori.

Veliku je buru u javnosti, podsjetimo, izazvao tekst koji je lani u listopadu objavio poznati britanski dnevni list The Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice. Navodilo se u njemu da je hrvatska policija udarala i pljačkala migrante u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. MUP je odbacio te optužbe o nasilju nad migrantima.

VIDEO Večernjakov novinar o situaciji u Afganistanu: Ovakve slike ćemo gledati svaki dan

Ključne riječi

Komentara 55

Avatar Dokman
Dokman
08:54 29.08.2021.

Podrška zaštiti granice svim mogućim sredstvima.

AN
Andrenilator
09:04 29.08.2021.

Dobar policajac svaka mu čast

SE
Serđo23
07:39 29.08.2021.

Da je pucao Austrijski ili Mađarski policajac pohvalili bi ga !Nije u redu ako je bio alkoholiziran !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije