Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa mladih

Predložili Milanoviću da iduću sjednicu Vlade započne minutom šutnje

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.06.2015.
u 10:20

Vladi su poslali otvoreno pismo zbog prijedloga zaključka o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj poslala je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću i Vladi RH zbog prijedloga zaključka o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Kažu kako je ovaj zaključak "eklatantan primjer diskursa koji spriječava proces pomirenja te traganja za činjenicama i pravdom za zločine počinjene 1990-ih godina u regiji".

Zbog toga traže od premijera da spriječi usvajanje ovoga zaključka i uputi ispriku svim žrtvama čija su prava grubo prekršena tijekom rata 1990-ih kao rezultat djelovanja tadašnje hrvatske vlasti na području BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani premijeru Milanoviću,
 
Prijedlog zaključka o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici i Vaše te izjave ministra Miljenića eklatantan su primjer diskursa koji spriječava proces pomirenja te traganja za činjenicama i pravdom za zločine počinjene 1990-ih godina u regiji.
 
Lažno je i na granici protupravnoga usvajati zaključak koji izravno odbija priznati nalaze sudskih vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji čini sastavni dio našeg pravnog poretka. Priznanje nalaza pravomoćnih presuda Vaša je obveza i obveza svih onih koji u bilo kojem kapacitetu predstavljaju Republiku Hrvatsku. Nadalje, objavljivanje zaključaka, i to formalno usvojenih, a koji predmnijevaju odluku Žalbenog vijeća MKSJ-a također predstavlja protupravni čin.
 
Podsjećamo Vas, MKSJ je u nizu predmeta potvrdio kako je RH sudjelovala u ratu u BiH skupa sa snagama bosanskih Hrvata (HVO, snage tzv. Hrvatske Zajednice, kasnije tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne). Radi se o sljedećim predmetima: Aleksovski (IT-95-14/1), Blaškić (IT-95-14), Bralo (IT-95-17), Furundžija (IT-95-17/1), Kordić i Čerkez (IT-95-14/2), Kupreškić i drugi (IT-95-16), Naletilić i Martinović (IT-98-34).
 
U ovim predmetima sudska su vijeća primjenjivala test 'opće ili globalne kontrole' (posebice predmet Aleksovski, paragraf 154. presude Žalbenog vijeća, slijedeći zaključke u predmetu Tadić (IT-94-1)) kojim je potvrđeno kako je Republika Hrvatska imala kontrolu i nad snagama HVO-a, odnosno kako su ove snage djelovale skupa.
 
Dodatno, Raspravno vijeće u predmetu Prlić i drugi (IT-04-74) u paragrafu 568. toma 3 presude zaključuje kako se većina Vijeća "uvjerila van razumne sumnje da je oružani sukob bio međunarodnog karaktera, zato što je HV direktno intervenisao u sukobu između HVO-a i ABiH i zato što su HV i Hrvatska imali opštu kontrolu nad HVO-om."
 
Premijeru Milanoviću, Vi i Vlada naprosto nemate legitimitet usvojiti ovaj zaključak. Usvajanjem ovog zaključka izlazite iz prostora zakona u kojem smijete obnašati svoju dužnost i time zloupotrebljavate javnu funkciju za promociju vlastitog politikanskog stava.
 
Nadalje, Vi imate obvezu kao predsjednik Vlade države koja je nedavno trpila devastaciju oružanog sukoba, poštivati smjernice UN-a u garantiranju neponavljanja masovnih kršenja ljudskih prava. Dakle, uz pravnu, imate i političku, civilizacijsku obvezu suzdržavati se od izjava i aktivnosti koje pridonose nestabilnosti u regiji. Takvoj nestabilnosti zasigurno pridonose zaključci poput ovoga, koji je neutemeljen u pravu i utvrđenim činjenicama.
 
Stoga Vas pozivamo da spriječite usvajanje ovoga zaključka i uputite ispriku svim žrtvama čija su prava grubo prekršena tijekom rata 1990-ih kao rezultat djelovanja tadašnje hrvatske vlasti na području BiH. Predlažemo da prvu sljedeću sjednicu Vlade započnete minutom šutnje za ove žrtve, što bi bio simboličan znak isprike.

Komentara 33

GU
General_U
10:51 04.06.2015.

još ste vi mladi i zeleni možda i crveni kad već spominjete oružani sukob u hrvatskoj onda to nazovite pravim imenom agresijom" jugoslavije" i srbije na hrvatsku, u herceg bosni je spašeno i ono malo hrvata koji su ostali živjeti na tim prostorima jeb. sud koji je pustio šešelja i nije procesuirao mnoge balinske zločince.

ST
stjepanovic
10:39 04.06.2015.

Cuj nesmijemo se ni braniti,,,a i ono malo sto je ostalo hrvata u Bih ce se samo patiti odsad pa nadalje.....To nije vise BIH to je Bosna

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
10:37 04.06.2015.

A gdje je pečat i potpis ovih žalosnih analfabeta koji ni hrvatski jezik ne poznaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije