Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD S TRAKTORA

Imala je minimalne šanse za preživljavanje: Kako su liječnici spasili život djevojčici Anđeli

Zagreb: Djevojčica Anđela koja je imala minimalne šanse za preživjeti, danas ide kući
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.12.2021.
u 10:34

– Proces liječenja bio je izuzetno težak, dugotrajan i kompleksan. Trajao je sve do danas – rekao je Roić.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb održana je konferencija za novinare u povodu velikog uspjeha hrvatske medicine – oporavka i izlaska iz bolnice djevojčice koja je nesretno stradala u padu s traktora. Imala je teške otvorene prijelome zdjelice i ramena, višestruka, po život opasna, nagnječenja i krvarenja, ozljede mokraćnog sustava, pluća, reproduktivnog trakta te kože, što je zahtijevalo i presađivanje kože i tkiva.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić zahvalio je svima koji su sudjelovali u liječenju i oporavku djevojčice.

– Radi se o izuzetnom medicinskom uspjehu i pobjedi humanosti iz aspekta bezuvjetne i nesebične pomoći jednoj djevojčici koja je strani državljanin. Priča je počela tijekom srpnja ove godine pozivom ministra – rekao je Roić.

– Proces liječenja bio je izuzetno težak, dugotrajan i kompleksan. Trajao je sve do danas – rekao je Roić.

Dodao je kako su pomogli i drugi stručnjaci iz drugih ustanova. Zahvalio je svima koji su pomagali i uključili se.

Djevojčica je stigla iz Bosanskog Broda nakon što ju je pregazio traktor. 

– Djevojčica je zaprimljena kod nas hitnom intervencijom ministra zdravlja koji je prepoznao hitnost situacije i djevojčicu uputio u našu kliniku. Ozlijede i šok koji je djevojčica doživjela bili su iznimno veliki i šanse za njeno preživljavanje po međunarodnoj skali dječje traume bile su minimalne. Brzom liječničkom intervencijom i promišljenim pristupom u 16 kirurških zahvata danas imamo zdravu i funkcionalnu djevojčicu – rekao je Višnjić.

– Kod male Anđele bilo je ozlijeđeno šest organskih sustava. Imala je ozbiljna oštećenja u trbuhu, oštećenja urotrakta, kože i kožnog pokrova i reproduktivnog sustava – rekao je predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti Stjepan Višnjić.

Višnjić je naveo i kako je 25. srpnja glavna priča u medijima bila teška prometna nesreća kod Slavonskog Broda. Premijer je tada s užim kabinetom išao vidjeti može li se pomoći, a u tom trenutku ministar Beroš ponudio je pomoć.

– Ekipa iz Slavonskog Broda signalizirala je da ima ozlijeđenih, ali da je daleko najteži pacijent djevojčica koja je tada došla iz Bosanskog Broda nakon što ju je pregazio traktor – rekao je Višnjić.

Dodao je kako su se tada dogodile tri ključne, kapitalne odluke.

– Prva je bila odluka medicinskog tima u Bosanskom Brodu da ta djevojčica ne može ni do Doboja, ni do Banje Luke. Druga odluka bila je procjena njihova dežurnog kirurškog tima da nema puno dijagnostike, već da se radi o masovnom krvarenju. Ušli su u operacijsku salu te izvadili slezenu i zaustavili ključna krvarenja. Treća ključna odluka donesena je u bolnici u Slavonskom Brodu, gdje su prepoznali koliko i što mogu napraviti – objasnio je Višnjić.

– Prvih 20 dana trebalo nam je da ostvarimo bazično, da curica ima šanse da se može izvući – rekao je i dodao da je imala ozbiljno oštećena pluća.

– Od 25. srpnja do 6. kolovoza svaki dan se odvijala neposredna borba za život – kazao je i dodao da su tada procijenili da je vrijeme za početak rekonstrukcije.

17.12.2021.., Zagreb - U klinici za djecje bolesti Zagreb odrzana je konferencija za medije povodom velikog uspjeha hrvatske medicine - oporavka i izlaska iz bolnice djevojcice Andjele koja je nesretno stradala u padu s traktora. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U 16 operativnih zahvata sudjelovalo je 12 kirurga. Sudjelovali su liječnici iz četiri zagrebačke klinike. 

– Izuzetno je važno to što je svaki od 16 zahvata bio korak k izlječenju. Nismo imali koraka natrag. Stalno smo išli korak po korak naprijed, što znači da je naša strategija bila dobra, a odabir operacija kako rekonstruirati bio pogođen – rekao je.

– Ukupni skor trauma kod Anđele bio je 1, a to je otprilike 98 posto smrtnosti – rekao je.

Majka male Anđele zahvalila je svima.

– Sam Bog sačuvao ju je da ostane živa, ostalo su doktori uspjeli napraviti. Stvarno su svi ljubazni prema nama, prema Anđeli. Ona je tu provodila 24 sata, ja sam svaki dan dolazila na nekoliko sati. Stvarno nemamo nikakve loše ni negativne komentare, sada su tek shvatili svoj uspjeh. Hvala vam svima – rekla je majka i dodala da odlaze kući čim završi konferencija.

Majka je rekla kako nisu gubili nadu iako su doktori govorili da je situacija jako loša.

Anđela se veseli povratku kući i igranju s bratom.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
10:42 17.12.2021.

Svaka čast.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
10:40 17.12.2021.

Naklon do poda našim zdravstvenim djelatnicima zbog ovoga i svega što čine i još hoće. Ipak malo me čudi da takve teške slučajeve ne preuzima konzilij zdravstvenih stručnjaka vjeroučitelja. Ti su se u zadnje dvije godine nametnuli kao najveći autoritet po pitanju liječenja i zaštite od epidemije.

DU
Deleted user
10:50 17.12.2021.

Svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije