Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi rat

Iduće godine zaratit će Kina, Japan i SAD?

'A demonstrator shouts with a Chinese flag as he stands in front of riot police during a protest against Japan's decision to purchase disputed islands, which Japan calls the Senkaku and China calls t
Reuters/Pixsell
27.12.2012.
u 10:40

Pravi je razlog konflikta kinesko izazivanje SAD-a na Pacifiku, tvrdi White. Predsjednik Obama dao je Pentagonu dozvolu za "skretanje u Aziju" kao odgovor na osnaživanje Kine

Kineski zrakoplovi preletjeli su u ponedjeljak u blizini japanskog zračnog prostora kako bi potvrdili da polažu pravo na otoke Senkaku (Kina ih naziva Diaoyu). Ovaj potez uslijedio je nakon što je Japan izabrao novog premijera, a glavni je pokazatelj da se sprema rat između ove dvije strane i SAD će biti uvučen u to, smatra Hugh White, profesor s australskog sveučilišta.

Ovako obično počinju ratovi, konstantnim podizanjem tenzija i napetosti oko nečeg u pravilu bezvrijednog. Nemojte se začuditi ako SAD i Japan tijekom sljedeće godine počnu ratovati s Kinom zbog nenaseljenog kamenja koje Japan i Kina nazivaju različito. I nemojte pretpostaviti da će rat biti suzdržan i kratak. Zvuči smiješno, pa i nevjerojatno, da bi tri najbogatije države, od kojih su dvije i nuklearno naoružane, krenule u rat oko nečeg tako trivijalnog. Razlog je tome zbuniti oko toga što je uzrok rata, a što povod ratu, rekao je profesor Hugh White za Sydney Morning Herald, a prenosi Business Insider.

Pravi je  razlog konflikta kinesko izazivanje SAD-a na Pacifiku, tvrdi White. Predsjednik Obama dao je Pentagonu dozvolu za "skretanje u Aziju" kao odgovor na osnaživanje Kine.

Polažući prava na Senkaku, niz malih otoka u Istočnom kineskom moru, Kina preispituje nove američke položaje, tvrdi White. I to je upravo ona vrsta postupaka "oko za oko" koja neizbježno uzrokuje otvaranje vatre s neke od suprotstavljenih strana.

Postoji rizik da se, bez jasno definiranog rješenja, eskalacija nastavi sve dok u jednom trenu ne dođe do razmjene vatre i samim time do nezaustavljivog vrtloga koji vodi prema ratu. Nijedna strana takav rat ne može dobiti, a posljedice bi bile devastirajuće, kako za njih tako i sve nas. Nitko to ne priželjkuje, no kriza neće proći sama od sebe, zaključuje White.

Komentara 3

Avatar intimus500
intimus500
09:45 28.12.2012.

Iduće godine zaratit će Kina, Japan i SAD? +++ totalna glupost!!!! Kina i SAD su toliko ekonomski povezani da bi rat izazvao ekonomski krah u obije države. Ali s druge strane, ljudi nikada nisu razumno djelovali ...pa se nikada ne zna :(

TU
turko
14:42 28.12.2012.

i nekako treba zaustaviti kinesku ekonomsku dominaciju,ona če preteči za nekoliko godina ameriku i evropu zajedno

IZ
Intruder_ZD
14:54 28.12.2012.

Turko Taj rat bi zaustavio ljudsku dominaciju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije