Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100 GODINA FAŠIZMA

Ideje koje su u smrt odvele milijune trebale su ostati u ropotarnici povijest. Ali nisu...

100 godina fašizma
26.10.2022.
u 16:49

Večernji list, u povodu stote obljetnice rađanja fašizma, a potom i ostalih totalitarističkih režima koji su odveli Europu do najsmrtonosnijeg rata u povijesti, objavljuje specijal "Sto godina fašizma" na više od 120 stranica. Možete ga kupiti u nedjelju 30. listopada na svim kioscima u paketu s Večernjim listom po cijeni od 18 kuna

Nakon dva (nažalost) i dalje aktualna magazina, o ratu u Ukrajini i o Vladimiru Putinu, dobila sam težak zadatak čitateljima predstaviti još jedan Večernjakov specijal. Kažem težak jer, iako se ovoga puta vraćamo u prošlost, i to unazad točno sto godina, tema je jednako zahtjevna, mučna, ali i snažno otrežnjavajuća te važna.

Dana 29. listopada 1922. godine završio je fašistički Marš na Rim, samo dva dana kasnije premijer je postao Benito Mussolini, a Italija je u povijesti ostala zapamćena kao kolijevka fašizma. Večernji list, upravo u povodu stote obljetnice rađanja te ideologije, a potom i ostalih totalitarističkih režima koji su odveli Europu do najsmrtonosnijeg rata u povijesti, objavljuje specijal "Sto godina fašizma".

U njemu Večernjakovi autori i stručnjaci donose detaljne analize relevantnih tema te, iako smatram da je Večernjakov tim napravio odličan specijal, u ovoj uvodnoj riječi moram naglasiti da bih zapravo voljela da ovaj magazin nikada nije nastao. Da se ništa od ovdje opisanog nikada nije dogodilo i da povijest 20. stoljeća ne nosi crnu mrlju koja se i dalje nadvija nad nama. Da ne moramo znati što su fašizam, nacizam i staljinizam, logori i gulazi, plinske komore i genocid. Ali moramo, a dva su glavna razloga za to. Prvi je taj što su se svi ti užasi uistinu dogodili, koliko se god to na trenutke činilo nevjerojatnim, a povijest je važno shvatiti i od nje se ne smije okretati glava.

Drugi, možda i važniji razlog je taj što je ovaj magazin podijeljen na četiri poglavlja, a ne na tri. Pa tako nakon rasta i rađanja totalitarizma u prvom poglavlju, potom njegove vladavine u drugom i poraza u trećem, slijedi četvrto poglavlje o fašizmu i nacizmu u modernoj politici. Umjesto da su bilo kakve ideje povezane s najgorim ratom ikada zapamćenim i masovnim sijanjem smrti ostale zaključane u ropotarnici povijesti gdje im je i mjesto; i umjesto da postoje tek kao podsjetnik, mi u 2022. godini pišemo poglavlje o fašizmu i nacizmu u modernoj politici! I zato nam je upozorenje i više nego potrebno.

Jer, da je svijet idealan, ovog magazina ne bi bilo. Da je imalo razuman, stao bi na trećem poglavlju. Podbacili smo u oba slučaja.

Možemo se jedino potruditi da ne dobije nastavak.

Specijal možete kupiti u nedjelju 30. listopada na svim kioscima u paketu s Večernjim listom po cijeni od 18 kuna 

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Dušanjevrag
22:43 26.10.2022.

Hrvati su prvi antifašisti svijeta, još puno prije Barcelone i njihovih "antifašista" smo branili Istru i Dalmaciju od fašističke ruke.

Avatar Tombstone
Tombstone
01:56 27.10.2022.

Fasizam sam po sebi nikome nije donio ili odbio nista jer je nastao I jedini postojao u kukavnoj Italiji. Socijalizam je problem, u Njemackoj, Rusiji, kasnije cijeloj istocnoj Europi, Kubi, Mijanmaru, Kini....nazivajmo zla pravim imenom.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
21:31 26.10.2022.

Ideje koje su milijune odvele u smrt su dva blizanca! Nema nikagvoga smisla spomenuti jednu ane drugu. I zalosno je da mnogi jos uvjek nakon toliko zlocina jos otvoreno slijede ljevicarstvo. Jos gore je da nasi ljevicari imaju tolike simpatijee za komsijsko desnicarsvo. Ustvari to je razotkrivajuce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije