Naslovnica Vijesti Hrvatska

'I žrtve pale od katoličke ruke zaslužuju poštovanje'

Na proslavi Dana hrvatskih mučenika danas u Udbini okupila se većina hrvatskih biskupa
31. kolovoza 2013. u 15:44 0 komentara 40 prikaza
udbina (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na proslavi Dana hrvatskih mučenika danas u Udbini, gdje se okupila većina hrvatskih biskupa, domaći biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović podsjetio je na ozračje toga slavlja koje se održava u godini proslave 1700 godina Milanskog edikta, 520 godina od Krbavske bitke i 10 godina od blagoslova kamena temeljca za Crkvu hrvatskih mučenika, kao i u godini novoga hrvatskog blaženika Miroslava Bulešića.

- Kristu pripada pobjeda i u tome znaku je treba tražiti i o njoj govoriti. Tim govorom govorili su mučenici, a Konstantin je velik zato što je taj govor Crkve čuo i razumio. Taj govor je prisutan u Crkvi kroz sve vjekove ali ga ne čuje i ne razumije svaki na jednaki način. Bulešić je taj govor dobro razumio i proveo ga do svoga križa, pobjedničkoga - rekao je biskup Bogović, te ponovio inicijativu izgradnje svehrvatskog groba na Udbini. Bogović je rekao kako sve žrtve, pa i one koje su pale od hrvatske katoličke ruke zaslužuju poštovanje bez obzira na vjeru i naciju.

Misnom slavlju predsjedao je tajnik Sinode biskupa nadbiskup mons. Nikola Eterović.

- Okupili smo se oko Crkve hrvatskih mučenika kako bi zahvalili Bogu za dar života, osobnoga i narodnoga kojim nas je u svojoj vječnoj ljubavi obdario, dar koji uskrsli Gospodin udjeljuje i svim vjernim mrtvim, posebno mučenicima. Samo Isus Krist ima riječi života vjernoga. Samo nas on vodi milošću Duha Svetoga k Bogu Ocu, izvoru svega što postoji. Ono što vrijedi za svakog pojedinačno primjenjuje se i na zajednicu vjernika koja je neophodna za vjerski život svakog kršćanina. Odnos osobe i zajednice je u naravi čovjeka kojega je Bog stvorio na svoju sliku i priliku - rekao je Eterović.

>> Dvojezičnost u Udbini - Ljubav i sloga HDZ-a i SDSS-a

Tradicionalno hodočašće Dan hrva

Tradicionalno hodočašće

Dan hrvatskih mučenika, koji je jučer proslavljen na Udbini svetom misom koju je predvodio glavni tajnik Biskupske sinode nadbiskup mons. Nikola Eterović, obilježili su i hrvatski branitelji završetkom 5. tradicionalnog hodočašća. U četiri dana branitelji su prepješačili oko 170 kilomatara od Gvozdanskog preko Gline, Topuskog, Cetingrada, Rakovice, Plitvice i Korenice do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Tijekom četverodnevnog hodočašća branitelji hodočasnici susretali su se s hrvatskim građanima i braniteljima iz mjesta kroz koja su prolazili. Cilj hodočašća bio je, kažu u Udruzi pripadnika Gardijskog središta za obuku dočasnika "Damir Tomljanović Gavran" iz Zadra, bio je upoznavanje građana s proslavom Dana hrvatskih mučenika. (pg)

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.