Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET I DEKLARACIJA

I Srbi i Hrvati: Neka dođu češće, čuti sve naše probleme

dalj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
21.06.2016.
u 20:58

Grabar-Kitarović dočekala je Vučića na mostu koji spaja hrvatsku i srpsku stranu Dunava. Simbolici su mještani dodali – stvarnost

Poslije sastanaka u Dalju, Tavankutu i Subotici predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i mandatar za premijera Vlade Srbije Aleksandar Vučić potpisali su jučer u subotičkoj Gradskoj kući Deklaraciju o unapređenju odnosa dviju država. Potpisivanje deklaracije dolazi u trenutku kada su odnosi dviju država možda i na najnižoj razini od ratnih 90-ih godina i kada odnose otežava niz neriješenih pitanja. Obraćaujući se novinarima nakon potpisane deklaracije, Grabar-Kitarović rekla je da je do toga susreta došlo na njihovu inicijativu, odnosno, kako nije bilo nikakvih pritisaka izvana.

– Ovim susretom obvezali smo se učiniti sve što je u našoj moći kako bi se neke stvari popravile. Već godinama svjedoci smo određenih problema u čijem je rješavanju učinjeno jako malo ili se oni uopće nisu rješavali. Jedan od razloga tome je i nedostatak komunikacije – rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.

O tome kako će potpisana deklaracija i zaživjeti, predsjednica RH rekla je da će ona to učiniti kao sukreatorica vanjske politike RH i u razgovorima s Ministarstvom vanjskih poslova. Istaknula je da joj je veoma važno da se riješi pitanje nestalih osoba s obje strane te da potpisana deklaracija, uz političku volju koja je neophodna, i to pitanje može biti zaokruženo i riješeno.

Hrvatske i srpske cipele

Potpisanom deklaracijom zadovoljan je i Vučić. Rekao je da su dobri i kvalitetni odnosi Hrvatske i Srbije veoma važni za cijelu regiju, ali prije za građane koji žive na tim prostorima.

– Dobro je da nekada i mi obujemo hrvatske cipele kako bismo vidjeli neke stvari, ali i da oni povremeno obuju i naše. Svakako je da se problem ne može riješiti preko noći, ali siguran sam da će za mjesec dana biti vidljivi određeni pomaci. Neće sve odjednom moći biti riješeno, ali će sigurno Hrvati u Srbiji za mjesec dana moći reći da se vide određeni pomaci na bolje. Na nama je da sada poduzmemo napore da se ti problemi i riješe – rekao je Vučić.

Spomenuo je da će se, ne bude li kod nekih pitanja mogao biti postignut dogovor, ići na međunarodnu arbitražu. Spomenuo je pitanje granica. Dodao i da je za očekivati kako će oko 5. kolovoza i dalje biti puno emocija, ali i da se to ne može rješiti u 5-10 godina.

Komentirajući potpisanu deklaraciju, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov rekao je kako je zadovoljan učinjenim te da će na neki način predsjednica RH, kao i ostali, biti svjedoci što je potpisano i tko se na što obvezao.

– Nama je veoma važno što smo napokon, poslije četiri godine, ostvarili izravan kontakt s premijerom Vučićem. Sada imamo određeni link tako da vjerujem kako će sve biti bolje. Mi ćemo i dalje svakako upućivati na propuste, obveze i obećanja – rekao je Žigmanov.

Dolazak Vučića u Dalj i Grabar-Kitarović u Tavankut i Suboticu izazvao je veliki interes građana. Dvoje državnika u Dalju su, u rodnoj kući znanstvenika Milutina Milankovića, dočekani uz tradicionalni srpski običaj – pogaču, sol i rakiju koju su služila djeca odjevena u srbijansku narodnu nošnju. U Tavankutu su ih dočekali članovi KUD-a Matija Gubec u hrvatskim narodnim nošnjama.

– Lijepo je ovo. Šteta što do jednoga ovakvog susreta nije došlo i ranije jer bi se, vjerujem, mnoge stvari riješile na drukčiji način. Građanima treba malo optimizma i ohrabrenja – rekao je Miroslav Keravica iz Vukovara.

Jedna od žena koja je dvoje državnika dočekala u Dalju pozvala je predsjednicu RH da ovo mjesto posjeti i nekom drugom prilikom kako bi se upoznala s problemima mještana.

– Dunav je lijep, ali problema je puno. Imam troje djece i sve troje otišlo je iz Dalja. Nema posla, ljudi odlaze masovno i iz Dalja i iz drugih sela – rekla je ta gospođa.

U Subotici se pred zgradom gradske uprave okupilo nekoliko stotina građana kako bi i uživo vidjeli Grabar-Kitarović i Vučića.

Dvije reprezentacije u Italiji

– Trebalo bi uvesti takve susrete jednom mjesečno. Niz je problema s kojima s suočavaju Hrvati u Vojvodini, a vjerujem i Srbi u Hrvatskoj. Ovakvom porukom neke se stvari mogu riješiti. Ako se i samo malo pomaknu s mrtve točke, napravljen je veliki korak – rekao nam je Tomislav Šimić iz Subotice.

Da možda i pušu neki drukčiji vjetrovi, pokazali su Srpsko narodno vijeće i Hrvatsko narodno vijeće koji su prije nekoliko dana u Vukovaru organizirali prijateljsku nogometnu utakmicu reprezentacija Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske. Dvije su reprezentacije trenutačno na EP-u za manjine u Italiji gdje su otputovali u jednom autobusu i gdje su smješteni u istom hotelu.

Komentara 12

Avatar Idler 3
Idler 3
00:18 22.06.2016.

Ma sve pet sam zakaj srpski doček u Dalju....trebal je bit u Negoslavcima il Boboti ?!

NI
Nik123
09:57 22.06.2016.

Publika u pozadini nisu mjestani jer ne podrzavaju ni pupovca ni vucica, vec autobusi pupovcevih placenika iz cijele hrvatske!

PI
pistaljka
23:15 21.06.2016.

Grabar ili grobar, koje je prikladnije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije