Naslovnica Vijesti Svijet

I Rumunjska će blokirati Srbiju

Bivši predsjednik Rumunjske Traian Basescu: Blokirat ćemo Srbiju na putu u EU ako ne bude poštovala prava rumunjske manjine
20. kolovoza 2016. u 15:49 111 komentara 29682 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Bivši predsjednik Rumunjske Traian Basescu najavio je da bi Rumunji mogli blokirati ulazak Srbije u Europsku uniju ako Srbija ne bude potpuno poštovala bilateralni sporazum o zaštiti prava rumunjske manjine, javljaju rumunjska i mađarska novinska agencija Agerpress i MTI. Basescu je to izjavio na ljetnoj političkoj školi koja se održava u rumunjskom mjestu Izvoru Muresului.

Aleksandar Vučić USTAŠKI LOGORI Vučić u petak u Donjoj Gradini na komemoraciji žrtvama Jasenovca Sandra Perković Ivan Hrstić Tko će pobijediti u sljedećem ratu

U vrijeme kad je Hrvatska blokirala otvaranje 23. i 24. poglavlja sa Srbijom službeni Bukurešt bio je među posljednjima koji je poslao svoju suglasnost za ta dva poglavlja. A i u ranijim prilikama, kad je Srbija napredovala u svojim pregovorima s EU, Rumunjska je na zatvorenim sastancima u Bruxellesu stavljala do znanja da želi vezivati napredak Srbije uz prava rumunjske manjine u Srbiji. Sada je prijetnja ulaganjem rumunjskog veta na ulazak Srbije u EU izrečena i javno, iz usta bivšeg predsjednika.

Za Bukurešt je problematično to što Srbija Vlahe koji žive u dolini rijeke Timok u istočnoj Srbiji smatra vlaškom manjinom, a Rumunji ih smatraju rumunjskom nacionalnom manjinom. Predstavnici Rumunja iz Timočke krajine zahtijevaju da službeni Bukurešt bude odlučniji u inzistiranju na primjeni sporazuma o zaštiti prava manjina potpisanog 2012. godine.

– Želimo da Srbija uđe u EU, ali želimo i da se mi priključimo EU s našim osnovnim pravima. Da imamo rumunjske škole, liturgiju na rumunjskom i rumunjski tisak – citira srpski dnevni list Blic Predraga Balaševića, potpredsjednika kulturne udruge “Ariadne Filum”, koja okuplja Rumunje i Vlahe iz Srbije. Uz Hrvatsku i Rumunjsku i Bugarsku ima uvjete za Srbiju na putu u EU.

>>Vučić optužuje Hrvatsku zbog "povampirenja ustaštva"

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Ma daj zar i Rumunjska obnavlja us.ašku tvorevinu? Kud svi na tu srbsku nejač koja eto slučajno bira agresivnu vlast koja se još uvjek loži na miloševičevu velikosrbsku politiku.

 • Avatar FrancJunior
  FrancJunior:

  Drzave EU za Srbiju niti ne znaju, koga bi to prihvatile u EU! Treba u u EU pokazati pravu sliku sadasnjeg vodsta Srbije, istogkoje je Balkan prije 25 godina gurnulo u rat! A sada se kod Vucican Nikolica, Vujina, Dacica ... prikaži još! i ostalih njihovi pajdasa vrti ista ploca...ratnohusacka!

 • fakescreen:

  evo manjine i na njihova leđa. hhh!