Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nismo zabrinuti'

I papu Franju su prisluškivali?!

papa Franjo
Foto: Reuters/Pixsell
30.10.2013.
u 17:10

Panorama iznosi da su prisluškivani razgovori u Domusu Internationalisu Paolo VI. u Rimu, u kojem je prije konklave prebivao kardinal Bergoglio zajedno s ostalim kardinalima.

VATIKAN – „Nemamo informacija i u svakom slučaju nismo zabrinuti“, kazao je danas šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi o pisanju tjednika Panorama kako je američka sigurnosna agencija, NSA (National security agency) prisluškivala i papu i Svetu Stolicu, a i kardinala Bergoglia prije konklava. List iznosi kako među 46 milijuna telefonskih razgovora, koje je u razdoblju od 10. prosinca 2012. i 8. siječnja 2013. godine prisluškivala agencija NSA u Italiji, prisluškivano i što govore osobe u Vatikanu. NSA je prisluškivala sve do konklave 12. ožujka 2013., na kojoj je kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran za Papu.

Panorama iznosi kako su prisluškivani razgovori u Domusu Internationalisu Paolo VI. u Rimu, u kojem je prije konklave prebivao kardinal Bergoglio zajedno s ostalim kardinalima. „Nemamo nikakve podatke o prisluškivanju i u svakom slučaju nismo zabrinuti“, izjavio je otac Federico Lombardi.

Američka tajna služba navodno je pod leću stavila Bergoglia još 2005. godine, iznosi se u izvješćima Wikileaksa. Prisluškivani materijal NSA je klasificirala u četiri kategorije: „Leadership intentions“, „Threats to financial system“, „Foreign Policy Objectives“ i „Human Rights“.

Sumnja se kako su prisluškivani i razgovori oko imenovanja novog predsjednika vatikanske banke, Zavoda za religijska djela (IOR), njemačkog poslovnog čovjeka Ernsta von Freyberga, koji je imenovan u veljači 2013. godine.

>>'Da, svi sve prisluškuju. I Hrvati su mene špijunirali'

>>Bijela kuća poručila: Treba obuzdati špijuniranje NSA-e

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije