Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE CIJENE ZBOG INFLACIJE

I Nijemcima je skupo, odlaze u susjednu zemlju na šišanje

Ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
13.01.2023.
u 12:44

Što se tiče salona u Berlinu, bojenje i šišanje kose od siječnja stoji 150 eura, a prije je bilo 90 eura. Pramenovi za dugu kosu dostupni su za 230 eura, a prije su stajali 130 eura.

Mnogi frizeri u Njemačkoj zbog inflacije povećavaju svoje cijene pa tako sve više građana putuje u Poljsku, gdje su frizerske usluge znatno jeftinije. Tako, primjerice, mnogi iz Njemačke odlaze u poljski grad Slubice kojeg od Frankfurta dijeli most preko rijeke Odre. U taj grad, također, dolaze klijenti i iz Berlina. U poljskim frizerskim salonima klijent za 55 eura može dobiti bojenje pramenova, šišanje i feniranje duge kose, dok se u Berlinu ista usluga plaća u prosjeku od 150 do 200 eura. Čak i uz povratnu kartu za regionalni vlak, koja stoji 20,80 eura, ušteda je gotovo 75 eura.

“100 eura i više za posjet frizeru, to si ne mogu priuštiti”, rekla je stanovnica Njemačke koja je došla na frizuru u Poljsku, navodi Fenix magazin.

“Prošle zime otkrila sam frizerski u Slubicama jer mi je bio onemogućen pristup redovnom frizeru u Njemačkoj, nisam bila cijepljena protiv COVID-19”, objašnjava 63-godišnjakinja iz Frankfurta. Nakon toga, nastavlja, inflacija ju je otjerala u Slubice. Uzela je slobodan dan kako bi došla u Poljsku.

Iako imaju veliki broj klijenata iz Njemačke, poljski frizeri imaju određene probleme. Vlasnica jednog od frizerskih salona žali zbog inflacije koja u Poljskoj prelazi 16 posto. Mjesečni račun za električnu energiju povećao joj se sa 100 na 240 eura mjesečno, a porasla je i najamnina objekta. Tako su i frizeri posljednjih mjeseci poskupjeli za 15 do 20 posto.

Što se tiče salona u Berlinu, bojanje i šišanje kose od siječnja stoji 150 eura, a prije je bilo 90 eura. Pramenovi za dugu kosu dostupni su za 230 eura, a prije su stajali 130 eura. Prema istraživanju Središnjeg udruženja njemačkih obrtnika, 70 posto obrta s osobnim uslugama očekuje pad prodaje.

 

Komentara 2

LO
lojtra1
18:41 14.01.2023.

To naravno nije onaj Frankfurt na kojega mnogi na prvu pomisle nego zapravo malo vece selo uz granicu s Poljskom.

DU
Deleted user
13:25 13.01.2023.

Nisu Słubice jedini grad na Njemačko-poljskoj granici. Nijemci pored frizerskih usluga koriste zubarke usluge, kupuju preh. artikle, cigarete, benzin, građevisnki materijal itd. Poljaci idu raditi kod Nijemaca jer su plaće veće, pa je život u prigraničnom pojasu PL skuplji nego u ostalim djelovima PL, a radne snage u PL u pograničnom pojasu nema dovoljno. Na blagajnama, restoranima u PL u prigraničnom pojasu uglavnom rade Ukrajinke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije