Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDARAC ZA PODSTANARE

Sve gore stanje na tržištu nekretnina u Njemačkoj: 'U suprotnom, prijeti katastrofa'

Foto: Pixabay
1/2
13.01.2023.
u 08:48

"Stambena izgradnja je vrlo važan ključ za zapošljavanje, a time i za funkcioniranje gospodarstva u Njemačkoj", izjavio je zamjenik predsjednika IG BAU-a

Stanje na tržištu nekretnina u Njemačkoj sve je gore, a njemačka udruga stanara i građevinski sindikat IG BAU zvone na uzbunu, pišu njemački mediji.

"Zvona za uzbunu zbog nedostatka stanova već dugo nisu zvonila tako glasno kao sada. Situacija na tržištu nekretnina postaje sve dramatičnije", rekao je predsjednik Udruge stanara i dodao: "Osobito ćemo doživjeti ozbiljan pad u ponudi subvencioniranih, pristupačnih stanova"

Iz Udruge pozivaju vlasti na pravodobnu reakciju. "U suprotnom ćemo doživjeti neočekivanu katastrofu na tržištu nekretnina”, nastavio je predsjednik Udruge stanara, piše Fenix-magazin.

VIDEO: Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu, u jednom gradu je zabilježen najveći skok

 

Tržište nekretnina je pod pritiskom zbog novog vala useljenja u zemlja, a uz to pokazalo se kako posustaje izgradnja novih stanova zbog viših kamata i skupog građevinskog materijala. Njemačka ministrica za izgradnju već je priznala kako neće biti postignut cilj od izgradnje 400.000 novih stanova godišnje.

Vrlo teška godina za podstanare

Nedavna studija navodi kako nedostatak stambenog prostora u Njemačkoj je na najvišoj razini u posljednjih 30 godina, zbog čega Udruga stanara stoga očekuje kako će 2023. godina biti “vrlo teška godina za podstanare”.

Zamjenik predsjednika IG BAU-a izjavio je kako nedostatak stambenog prostora stoji na putu provedbi strategije vlasti za uvoz kvalificiranih radnika iz inozemstva.

“Živjeti i raditi – pripadaju jedno drugome. Nitko neće doći ako ne može živjeti ovdje ili ako može živjeti samo uz užasno visoke stanarine”, rekao je za njemačke medije i dodao: “Stambena izgradnja je vrlo važan ključ za zapošljavanje, a time i za funkcioniranje gospodarstva u Njemačkoj.”

VIDEO:

Komentara 9

PH
Petarstijena-HR
09:37 13.01.2023.

Hrvati u Njemačkoj i Irskoj,znamo da radite samo za stanarinu i plaćanje troškova života,jer su vam roditelji non stop zadnjih 30.birali HDZ,a sada plaćajte roditeljske pogreške u tuđini...

Avatar nekakav
nekakav
09:23 13.01.2023.

sve državne stanove su kao i šveđani napunili migrantima, koje sad hrane i oblače, daju im džeparac. za radnu snagu su ostala sela i rubovi grada, sa ciframa koje naši skrivaju. stanogradnja u državnom interesu je dobra stvar, njome reguliraš cijene stanova koje gradi privatni kapital, jer ti nemaš potrebu za profitom, samo da pokriješ troškove gradnje. znači, država kupi ili ima zemljište, sagradi stanove i iznajmljuje ili prodaje, čime direktno utječe na formiranje cijena kod privatnika. naš način, dijeljenja novca za subvencioniranje kredita je najgori, kolko država novca da za kvadrat, naš privatnik za tolko odmah digne cijenu. da sam ja ministar graditeljstva, ja bih se time bavio najviše vremena. riješio potres davanjem građevinskog materijala, oni koji hoće tamo živjeti budu gradili ,koji neće, na njih ni ne računamo. stanogradnja? ništa jednostavnijeg. konkurencija privatnom kapitalu? ne! pa neće službenici zidati i betonirati, već privatnici, na natječaju.

BE
Beyonder
09:01 13.01.2023.

Njemačka je državne stanove napunila "inžinjerima i doktorima" koji se kote ko štakori a ne privređuju ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije