Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZO U HRVATSKOJ

HRZ-ovci počeli s obukom na Rafaleima u francuskoj bazi Mont-de-Marsan, objavljene prve fotografije

Foto: Zračne i svemirske snage Francuske
1/3
23.11.2022.
u 10:21

Obuka je počela nedavno u vojnoj bazi Mont-de-Marsan, na jugozapadu Francuske, u Akvitaniji, a potrajat će 15-tak mjeseci

Francuske zračne snage (Zračne i svemirske snaga je puni naziv) objavile su prve fotografije o obuci tehničara HRZ-a na borbenim zrakoplovima Rafale.

Obuka je počela nedavno u vojnoj bazi Mont-de-Marsan, na jugozapadu Francuske, u Akvitaniji, a potrajat će 15-tak mjeseci, duže no što će trajati obuka za pilote HRZ-a. Piloti na obuku stižu početkom 2023., a ova i vojna baza u Saint-Dizier et de Cognac koja je smještena između Pariza i Strasbourga, biti će domaćini za obuku hrvatskim tehničarima i pilotima. 

Foto: Zračne i svemirske snage Francuske

Možda je na početku te kupnje dolazak Rafalea izgledao daleko, no, da će oni vrlo brzo letjeti nad Hrvatskom dokaz je i to što se u Francuskoj već nalazi prva grupa MORH-ovih tehničara i inženjera, koji su počeli obuku na tim zrakoplovima. Sve se zasad odvija prema ugovoru, a odmah nakon Nove godine u siječnju 2023. u Francusku na obuku odlazi i prva grupa naših borbenih pilota.

Tijekom uglavnom 2023. takvu obuku u Francuskoj proći će povelika grupa od gotovo 100 tehničara, inženjera i pilota. Pred kraj 2023. naši će piloti preuzeti prvu grupu Rafalea i ostati još jedno vrijeme u Francuskoj na dodatnoj obuci zajedno s francuskim pilotima. Nakon toga, kako je planirano, prvih osam Rafalea preletjet će s našim pilotima početkom 2024. iz Francuske u Hrvatsku, a naredne 2025. na isti način će u Hrvatsku stići i preostala četiri zrakoplova.

Foto: Zračne i svemirske snage Francuske

Do tada MORH mora još izgraditi i dograditi potrebnu infrastrukturu u vojnoj bazi na zagrebačkom Plesu, za gradnju čega se uskoro objavljuje i javni natječaj. Treba sagraditi glavni veliki klimatizirani hangar, dodatne, kako u žargonu piloti kažu "staje", poluotvorenog tipa, te dograditi prostor za pilote i francuske tehničare, inženjere i pilote koji će našima pružati potporu u Zagrebu još tri godine po dolasku eskadrile.

Na Plesu će biti sagrađen i posebni objekt u kojem će biti simulator letenja, a stajanka za avione dobit će novi posebni sloj asfalta. U izgradnji svega će sudjelovati i inženjerske postrojbe MORH-a.

>> VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

 

Ključne riječi

Komentara 79

DU
Deleted user
10:48 23.11.2022.

Sa srećom hrvatski zrakoplovci i tehničko osoblje. Savladajte to vrhunski kako nam nad hrvatskim nebom nikada više ne bi letjeli nekakvi MiG 29 i slične kante.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
11:10 23.11.2022.

Treba to ubrzati.

Avatar Dragovit
Dragovit
11:59 23.11.2022.

A ZMIN i PZO? Bespilotne letjelice raznih namjena? Nadam se da netko i o tomu vodi računa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije