Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvoje Zekanović: Stepinac je bio putokaz u najmračnijim razdobljima komunizma

Zekanović je podsjetio na Stepinčev život, na njegovo djelovanje u 2. svjetskom ratu, na to što mu neki kritičari zamjeraju što je radio u tom ratu
09. veljače 2018. u 12:17 4 komentara 498 prikaza
Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Blaženi Alojzije Stepinac hrvatskom je narodu bio putokaz u najmračnijim razdobljima komunizma, a danas, kad smo suočeni sa nekim novim izazovima, čak je i mnogo više, poručio je u petak iz Hrvatskog sabora zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović u prigodi spomendana blaženog Stepinca, 10. veljače.

video-intervju Ilčić: Ni premijer ni ministrica ne nasjedaju na jeftine provokacije

Stepinac (rođen 1898. u Brezariću pokraj Krašića, umro 10. veljače 1960.), bio je zagrebački nadbiskup i kardinal, velikan Katoličke crkve u Hrvata kojeg je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici.

Zekanović je podsjetio na Stepinčev život, na njegovo djelovanje u 2. svjetskom ratu, na to što mu neki kritičari zamjeraju što je radio u tom ratu.

Stepinac se jako radovao stvaranju hrvatske države, ali je već u svibnju 1941. postao glavni kritičar te države, odnosno njezine politike, rekao je Zekanović, ističući da je Stepinac bio pravi pastir, pomagao progonjene i patnike, zbrinjavao prognane, gladne i djecu, pomogao brojnim svećenicima prognanim u ratnom košmaru.

Mnogo puta je prosvjedovao protiv progona Židova i ostalih manjina, te provedbe nacističkih zakona. U govoru 1943. ispred Zagrebačke katedrale osudio je svaku diskriminaciju, rekao je Zekanović napominjući da mnogi Stepinčevi kritičari zaboravljaju da je uvijek bio na tragu zaštite najslabijih, onih u potrebi.

Stepinac je nakon dolaska na vlast komunista, koji su tražili odvajanje Katoličke crkve u Hrvatskoj od Vatikana, što je on odbio, osuđen na 16 godina zatvora od kojih je pet proveo u Lepoglavi, a ostatak u kućnom pritvoru u rodnom Krašiću. Tamo je i umro 1960. godine, podsjetio je zastupnik.

Papa Ivan Pavao II proglasio je Stepinca blaženim 1998., danas traje proces njegove kanonizacije, s nestrpljenjem očekujemo da bude proglašen svetim, rekao je Zekanović i govor zavšio porukom - Santo subito (Svetac odmah).

Ladislav Ilčić 'Markić je isključiva i voli se svađati, ja volim surađivati' Alojzije Stepinac Alojzije Stepinac Kako su ga otrovali: Kardinal osuđen na polagano umiranje Željko Jovanović Burno u Saboru Zekanović: Kojoj skupini pripadate, Jugoslavenima? Jovanović: Vrijeđate me
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • san.martino:

    Taj putokaz je mogao biti i vidljiviji!

  • Meter:

    Vojni ordinarij NDH

  • Deleted user:

    Da sam ja precjednik sabora ovaj Zekanovic nebi ni pisnuo kamoli govorio ,da sam ja bio na pernarovom mjestu iso bi doma punih hlaca ,daj se zgasi jer si neprobavljiv ,,ne samo meni nego hrvatima svim,podsjecas me na gnjidu