Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOST NA GRANICI

Hrvatska ne čeka EU: Od sutra svejedno kojim je cjepivom turist cijepljen

Turisti uživaju u Komižu na ljetovanju
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 12:01

Nakon odluke o tzv. zelenoj putovnici, Hrvatska i oko cjepiva odlučila ne čekati stav Europske unije

Odluka Hrvatske da turistima od 1. travnja omogući dolazak kao da je tzv. EU zelena putovnica već na snazi, izaziva nova pitanja.

Od tog će datuma strani gosti u našu zemlju ulaziti, umjesto isključivo s negativnim PCR-om, i s potvrdama o cijepljenju ili o preboljenom COVID-19, a osim PCR-a bit će dovoljan i negativan nalaz nekog od brzih antigenskih testova s liste odobrenih u EU, od kojih neke 11 zemalja već priznaje. Ali, mnogi sad traže odgovor na još jedno pitanje koje na razini Europske unije tek treba biti riješeno uvođenjem digitalne zelene putovnice: koja će sve cjepiva EU članice priznavati za prelazak granica. Hrvatska se i po tom pitanju odlučila postaviti pragmatično i ne čekati zajednički EU stav.

Naime, doznajemo neslužbeno, ali iz prilično pouzdanih izvora, hrvatske vlasti neće raditi razliku između toga je li turist koji nam dolazi na odmor cijepljen Pfizerom, AstraZenecom, Sputnjikom ili, recimo, nekim kineskim cjepivom. Za naše je vlasti jedino važno da gosti koji dolaze imaju zaštitu kako bi sezona protekla sa što manje rizika. Hrvatsko gospodarstvo o uspjehu sezone uvelike ovisi, a turizam, pak, uvelike ovisi upravo o strancima. Čak i lani, kad se broj domaćih gostiju ponajmanje razlikovao od brojki prije pandemije, stranci su i dalje dominirali. Domaćih je bilo nešto više od 1,6 milijuna i samo 18% manje nego 2019., a stranaca i u debelom minusu od 55%, više od šest milijuna.

VIDEO Uvode se besplatne COVID putovnice

Komentara 21

Avatar Vakserčina
Vakserčina
12:19 31.03.2021.

Tri dana prije lokalnih izbora premijer će proglasiti drugu veliku pobjedu nad Koronom. Posli toga počinje turistička sezona....

Avatar LogikaII
LogikaII
12:27 31.03.2021.

HDZ i SDSS se sprmaju za izbore, ajde da se ne lažemo, mogu u RH, ali dalje ne bez mnoguih restrikcija...

PA
Pancet
12:31 31.03.2021.

....u clanice EU-a......samo sa negativnim testom, ne starijim dva dana .... i karantena !!!...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije