Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOD KRANJA

Slovenci puni hvale za akciju hrvatskog kanadera: 'U nevolji i nesreći prepoznaš dobrog susjeda'

Ilustracija
Srecko Niketic/PIXSELL
30.03.2022.
u 11:08

Situacija je bolja nego u utorak, no vatrogasce zabrinjava vjetar koji pomaže u širenju požara

Veliki šumski požar izbio je u ponedjeljak kod Kranja u Sloveniji. Ministar obrane Mario Banožić donio je jučer naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja pomoći u gašenju požara. Angažirana je jedna posada aviona CL 415. iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prema pisanju slovenskih medija, požar se preko noći smirio, a Andraž Šifrer, zapovjednik Vatrogasno-spasilačke službe i voditelj intervencije, nada se da nije riječ o samo prividnom smirivanju. Jutarnji obilazak otkrio je da još uvijek vatra gori na pet do šest mjesta na području Babe, javlja RTV Slo.

Situacija je bolja nego u utorak, no vatrogasce zabrinjava vjetar koji pomaže u širenju požara. Za naseljena mjesta sada nema opasnosti jer se vatra i žarišta šire uz brdo te nije potrebna evakuacija. Trenutno nema opasnosti od dima za stanovnike, no ovisno o vremenskim prilikama, situacija se može brzo promijeniti, upozoravaju iz Policijske uprave Kranj.

Preko noći 110 vatrogasaca borilo se s požarom, a jutros je došlo do smjene vatrogasnih ekipa i na terenu je trenutačno oko 140 vatrogasca. Gašenju požara pomažu četiri helikoptera slovenske vojske. U pomoć je u utorak priskočio i hrvatski kanader koji je nekoliko puta dovozio vodu iz Bohinjskog jezera. U večernjim satima odletio je natrag u Zadar, a Slovenija je i danas zatražila pomoć. Zrakoplov je u pripravnosti i po potrebi će priskočiti u pomoć. 

Na društvenim mrežama objavljene su i zahvale iz Slovenije na pomoći koja je došla iz Hrvatske.

"U nevolji i nesreći prepoznaš dobrog susjeda", napisala je jedna korisnica Twittera.

Drugi je korisnik objavio fotografiju kanadera kako prikuplja vodu uz poruku: ''Hvala susjedi.''

Ključne riječi

Komentara 32

MI
miroslav50
11:21 30.03.2022.

Tako treba! Sa susjedima graditi suradnju!

MR
Matej R.
12:22 30.03.2022.

Hvala vam susjedi!!

DU
Deleted user
12:22 30.03.2022.

Hvala i posadi i onima koji održavaju, što su nam na čast i ponos - samo što u slučaju Slovenije, mi smo bili na istoj str. povijesti 90-ih pa ajde, sve štima. No, u slučaju Crne Gore - umalo smoo izgubili i Canadair i posadu kad je zapeo za neobilježenu u kartama dalekovodnu žicu, pri čemu je oštetio repni dio, a CG su zajedno sa Srbima prodali Canadair-e iz epohe JNA u Grčku, inkasirali milijune dolara i kasnije, kad je vrag pokucao na vrata, onda tražili od Hrvatske da im gasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije