Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ SUSJEDIMA

Hrvatski kanader gasi veliki šumski požar u Sloveniji kod Kranja

U gašenju požara na Hvaru vatrogascima u pomoć pristigli i kanaderi
Ivo Cagalj/PIXSELL
29.03.2022.
u 17:59

U gašenju požara na području Slovenije angažirana je jedna posada aviona CL-415.  iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u utorak je upućen u Sloveniju radi pomaganja slovenskim vatrogascima u gašenju velikog šumskog požara, koji je izbio u ponedjeljak u okolici mjesta Preddvor kod Kranja.

Ministar obrane Mario Banožić, u okviru bilateralne suradnje, donio je u Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sloveniji, priopćeno je popodne iz Ministarstva obrane RH (MORH), a objavio je to i premijer Andrej Plenković. 

 

U gašenju požara na području Slovenije angažirana je jedna posada aviona CL-415.  iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

„Hrvatska vojska i ove godine spremna je pružiti pomoć svojim partnerima i saveznicima u borbi s požarima. Tijekom prošle godine naši Canadairi bili su angažirani u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Turskoj. Time su pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalizma i spremnosti", rekao je ministar obrane Banožić.

Istaknuo je kako je Hrvatska vojska spremna za nadolazeću protupožarnu sezonu, i potvrđuje važnost uloge HV-a u zaštiti sigurnosti svih hrvatskih građana i turista tijekom ljetnih mjeseci.

Vlada RH je na sjednici 3. ožujka  donijela Odluka o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini, podsjećaju iz MORH-a.

Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna je od zadaća Hrvatske vojske koja je  spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima, dodaje se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije