Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekoatlanska suradnja

Hrvatska suzdržana o vizama SAD-u, radije bi dogovor

EU zastava
Foto: Patrik Macek/Pixsell
26.04.2016.
u 07:00

Komisija se na sve načine pokušava izvući iz škripca – vize bi ugrozile političke i ekonomske odnose s Washingtonom

Rumunjska i Bugarska jedine su države EU koje od Europske komisije traže da uvede vize američkim državljanima kao odgovor na odbijanje Washingtona da izjednači vizni režim za sve građane EU. Poljska je protiv, a i Hrvatska je, doznaje se, iznimno suzdržana oko najave mogućnosti uvođenja viza Amerikancima zbog političkih i ekonomskih odnosa te velike nade polaže u lobiranje i dogovor sa SAD-om.

Ovakav nejedinstven stav država koje nisu izuzete iz američkog bezviznog režima, a to bi mogla bi biti slamka spasa za Europsku komisiju koja se nalazi u nezgodnoj situaciji: s jedne strane dužna je provoditi zajedničku viznu politiku, no s druge uvođenje viza stavilo bi na kocku ne samo političke odnose sa SAD-om, već i ekonomske, a vizni bi rat stajao nekoliko milijardi eura godišnje.

Pokušavajući se na sve načine izvući iz škripca, Komisija se poslužila ponešto dubioznim tumačenjem regulative te ustvrdila da se pri donošenju te odluke moraju u obzir uzeti i vanjski odnosi. Nadalje, od Vijeća EU i Europskog parlamenta zatražila je da do 12. srpnja predoče svoj stav o tome što dalje napraviti. Prema njihovu tumačenju, bude li stav negativan, vize se SAD-u ne moraju nametati.

No iz Europskog parlamenta upozoravaju kako Komisija modificira normalnu proceduru te da je naputak o “predočenju stava” dosad nepoznat potez. No konačna odluka o vizama mora proći kroz Europski parlament i Vijeće EU. Tu u igru na stranu EK ulazi Poljska kojoj je izuzetno stalo da se vize Amerikancima ne uvedu i to posebice uoči ljetnog NATO-summita. Naime, u Vijeću se odluka smatra donesenom ako za nju glasuje 55 posto država članica i ako te države imaju najmanje 65 posto od ukupnog broja stanovnika EU. Osim toga, blokirajuća manjina mora uključiti najmanje četiri člana Vijeća koji predstavljaju najmanje 35 posto stanovništva EU. A bez mnogoljudne Poljske prijedlog o vizama teško će proći. 

>> 'Borimo se za ukidanje američkih viza za Hrvate, ali ne želimo narušiti odnose sa SAD-om' 

>> Kreće rasprava u EU: Hoće li uvesti Amerikancima vize zbog Hrvatske i još četiri zemlje iz EU

Ključne riječi

Komentara 15

YN
yes_no
07:58 26.04.2016.

Nama bezvizni režim s USA i ne treba dok ne postanemo iole ekonomski konkurentna ali i zemlja koja ima svoje pravo lice. Kada čovjek nepravedno prisilno završi na psihijatriji zbog online prepirke s jednim ministrom, a nije to jedini slučaj kada se sustav služi takvom vrstom represije, primjetili smo i da kada je sustav napadnut, brzo se rješavaju kriminalna djela, a u slučaju Poljudske kuke, kada je sama država napadnuta nema rezultata dan danas, zatim, jedan premijer nam je u zatvoru završio zbog kriminala te još mnoge osobe iz političkog miljea. Vidimo da je i dan danas veliki kriminal prisutan u svim porama društva što se može iščitati kroz naš dug, bilo unutrašnji ili vanjski. Kada neki političari i političke opcije proglašavaju RH proustaškom zemljom i ruše njen politički ugled u svijetu, šta se čuditi. Da ne spominjemo ex-yu komunisitčki kadar kojim je sustav krcat. Ima tu još puno toga zbog čega nam traže vize samo mi si nećemo priznati da smo mi kao društvo problem. Moramo početi raditi na sebi kako bi se one automatski povukle iz optjecaja. Daleko od toga da su amerikanci cvijeće ali objektivno gledajući zaslužene su.

KI
kinez14
07:10 26.04.2016.

Hrvatska opet prva skida gaće, a zainteresirana smo strana. Nevjerojatno do kuda kukavicluk moze ići.

DU
Deleted user
09:12 26.04.2016.

Zar se USA boji 4,5 mil. Hrvata? Cini mi se da je gdja. predsjednica u USA i mogla bi dogovoriti ukidanja viza ako zeli dobru eko. - teh. suradnju i priliv strucnjaka u jednu i drugu stranu - stvaranje uvjeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije