Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bezvizni reciprocitet

Kreće rasprava u EU: Hoće li uvesti Amerikancima vize zbog Hrvatske i još četiri zemlje iz EU

EU zastava
Foto: Patrik Macek/Pixsell
08.04.2016.
u 13:55

Već sljedeći tjedan stupa na snagu, naime, zakonska obveza Komisije da trećim zemljama, poput SAD-a, koje ne tretiraju sve članice EU jednako u bezviznom režimu uzvrati reciprocitetom i privremeno suspendira bezvizni režim za sve Amerikance, Kanađane i druge državljane takvih trećih zemalja.

Europska komisija ima zakonsku obvezu predložiti suspenziju bezviznog režima za Amerikance za čitavu Europsku uniju jer SAD nije u protekle dvije godine, otkako je na snazi europski propis koji traži reciprocitet u viznom režimu s trećim zemljama, ukinuo vize za Hrvate, Poljake, Bugare, Rumunje i Ciprane. 

Potvrdila je to danas glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva, dodavši kako je predsjednik EK Jean-Claude Juncker uvrstio raspravu o tom pitanju na dnevni red sastanka europskih povjerenika 12. travnja. Već toga dana sljedeći tjedan stupa na snagu, naime, zakonska obveza Komisije da trećim zemljama, poput SAD-a, koje ne tretiraju sve članice EU jednako u bezviznom režimu uzvrati reciprocitetom i privremeno suspendira bezvizni režim za sve Amerikance, Kanađane i druge državljane takvih trećih zemalja.

S obzirom na to da se radi o zakonskoj obvezi, vrlo je vjerojatno da će EK dati takav prijedlog, no da bi on stupio na snagu moraju se s time složiti i Europski parlament i Vijeće EU, u kojemu sjede predstavnici svih 28 zemalja članica, pa je moguće da na toj instanci prijedlog “zapne” iz političkih razloga. Prođe li suspenzija, ona će trajati privremeno 12 mjeseci. 

I sam Juncker svjestan je da ovo nije samo tehničko, već političko pitanje, pa je stoga i sazvao raspravu na najvišoj političkoj razini unutar Komisije. 

– Naš cilj je potpuni bezvizni reciprocitet sa strateškim partnerima – rekla je Mina Andreeva. 

>> Kongresnici tražili da se Hrvatskoj ukinu vize za SAD 

>> Neki Amerikanci od sljedećeg mjeseca mogli bi trebati vize za EU

Komentara 17

1T
10.travanj
14:09 08.04.2016.

Posteno!

SM
siki_miki
14:09 08.04.2016.

Napokon, to je trebalo davno napraviti.

BJ
B. Joseph
14:35 08.04.2016.

Kako da ne, njemci, francuzi i englezi buju se zakačili sa amerikancima za hrvate i bugare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije