Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednoglasna odluka

Hrvatska prvi put u povijesti zaustavila jednu europsku direktivu

Gordan Jandroković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
05.05.2016.
u 16:17

Saborski Odbor za europske poslove srušio je prijedlog direktive kojim Europska komisija namjerava uvesti pravilo po kojem tvrtke iz jedne zemlje članice EU koje posluju u drugoj zemlji članici svoje radnike moraju platiti jednako kako bi bili plaćeni tamo gdje obavljaju posao

Hrvatska je po prvi put otkad je članica EU zaustavila jednu europsku direktivu.

Naime, saborski Odbor za europske poslove jednoglasno je srušio prijedlog direktive kojim Europska komisija namjerava uvesti pravilo po kojem tvrtke iz jedne zemlje članice EU koje posluju u drugoj zemlji članici svoje radnike moraju platiti jednako kako bi bili plaćeni tamo gdje obavljaju posao.

Nakon takve odluke Odbora, ali i već devet zemalja članica EU, spomenuta je direktiva propala, jer je negativnu ocjenu ili takozvani žuti karton, na nju dala trećina članica EU. Sada Europska komisija mora ili prepraviti ovu direktivu ili napisati novu te je ponovno slati zemljama članicama na izglasavanje.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Gordan Jandroković kaže da je to povijesna odluka jer će imati izravne posljedice na poziciju Europske komisije. Pojasnio je što bi točno ta direktiva u praksi značila.

- Ako radnik iz Poljske, Češke ili Hrvatske ode raditi u Njemačku, tada bi plaća tog radnika trebala biti jednaka plaći njemačkog radnika. Naizgled je jako dobro i bilo bi pravedno, međutim, to bi narušilo konkurentnost hrvatskih poduzeća i onih iz jugoistočne i istočne Europe koji grade na zapadnim tržištima i naša poduzeća i radnici više ne bi mogli na taj način raditi u tim zemljama. Radi se po statistikama koje imamo o 27 000 radnih mjesta. Odbor je jednoglasno odlučio, predsjednici svih političkih stranaka da je ovakva direktiva štetna za RH, da je suprotna interesima Hrvatske, naših radnika i kompanija i zato smo donijeli odluku da smatramo da tu direktivu Europska komisija treba izmijeniti – kazao je Jandroković.

>>Odbor za poljoprivredu: Ne žuriti s izmjenama zakona o GMO

Komentara 11

BU
BubyZG
18:49 05.05.2016.

Zašto je onda naš vrli europarlamentarac na plaći u Bruxelesu po EU normama i prima oko 7000 eura plaće, a ne kao RH parlamentarac oko 2000 eura ?? Zar se za ta radna mjesta ne mora primjeniti načelo konkurentnosti jeftinijeg političara iz RH ??

Avatar NeNormalan
NeNormalan
17:35 05.05.2016.

Sve samo da zeznu radnika, nedaj bože da sirotinja nešto zaradi, mogli bi se razbahatiti pa čak i kupiti novu Daciu

AN
anticenzura
23:59 05.05.2016.

Je li lopino? A sta ce domace tvrtke bankrotirati u tudjim zemljama radi tvojih crkavica od placa sto placate radnike? Mislite svoju bijedu siriti i po svijetu? Mi pobjegli od vase bijede i od vasih lesinara, vi dolazite za nama? Mi cemo se prvi buniti da vas zabrane u svijetu. Mislite posijati bijedu i siromastvo i poslati tvrtke u stecaj i po zemljama u kojim mi zivimo? Necete razbojnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije