Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktiva EU

U pet godina opet po nove TV prijamnike

Trgovacki centar Mercatone,tv
Foto: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
24.02.2015.
u 20:30

Da bi se proveo novi standard, svi će morati ulagati, i građani, i TV kuće, i Odašiljači i veze i telekomunikacijske tvrtke.

U idućih pet godina građani će ponovno morati zamijeniti televizijske prijamnike žele li nastaviti gledati televiziju putem antena, moglo se doznati na Drugom forumu o budućnosti UHF pojasa koji je jučer u Zagrebu organizirao HAKOM. Država zbog regulative EU ponovno planira dio radiofrekvencijskog spektra prebaciti s emitiranja TV signala na mobilni brzi internet.

Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a, kaže da će to biti veliki posao. 

Svi će morati ulagati da bi se prelazak na DVB-T2 mogao nesmetano provesti. Od krajnjih korisnika koji će morati kupiti nove televizore, TV kuća koje će morati kupiti HD opremu, Odašiljača i veza koji će morati prilagoditi antenski sustav do mobilnih operatera koji će kupiti drugu digitalnu dividendu i ulagati u mreže, kaže Tabaković.

Prema HAKOM-ovu istraživanju 1,2 milijuna TV pretplatnika trebalo bi kupiti DVB-T2 stup-boxove ili nove televizore. Cijena takvih boxova je 250 kuna. Drugim riječima, riječ je o poslu od 300 milijuna kuna.

Nadalje, 11 od 13 anketiranih TV kuća najavilo je da u idućih pet godina planira prijeći na HD prijenos signala i to u pravilu na 720p standard. HTV očekuje da će u taj projekt uložiti sto milijuna kuna.

>>HT udvostručio brzine mobilnog interneta sa 75 na 150 Mbps

>>Brzi će internet od 1. siječnja postati pravo svakog građanina
 

Komentara 109

MO
morlak
22:26 24.02.2015.

Koje bajke, koja "društva za zaštitu potrošača". Gdje god vide lovu samo te natjeraju da moraš kupiti novo jer starog više nema. Do jučer žarulje po 2 kune, a sada po pedesetak osim kineskog smeća. Od tih 48 kn razlike mogu razliku u potrošnji te žarulje plaćati do kraja svog života. Evo se sada brinu da televizor ne izdrži više od 3-4 godine. Argumentacija je uvijek savršena - štede se globalni resursi, ali neka nam onda od te uštede plate ono što inače ne bi nikada trebali kupiti ili barem ne po toj cijeni.

1O
1OOka
21:49 24.02.2015.

Svi moraju kupiti sve novo. Stvar je jedino u tome što to sve plaćaju građani i svoje nove televizore i nove odašiljače i nove HD opreme TV kuća.. sve to plaćaju građani... Evo vam vaše EU....

NO
No1
21:39 24.02.2015.

Bas fora... prvo natjeraju ljude da se prebace na DVB... ali ljudima nitko ne kaze da trebaju MPG4, pa MSAN zaraduje masno na prodaji MPG2 uredaja. Onda opet zaraduju kad ljudi shvate da neke programe ne mogu gledati. Pa cee se sad opet, kao, slucajno, nabaviti ogromna kolicina DVB-T2 uredaja. Bas me zanima tko ce tada zaraditi ogroman novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije