Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propast

Hrvatska ovisnost o uvozu hrane skočila već na 50 posto

'13.06.2013., Zagreb - Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
04.09.2013.
u 19:17

Gotovo da nam je svaki doručak i veliki dio ručka iz uvoza – kaže Miroslav Kovač iz Živog sela, ističući kako smo na uvozu poljoprivrednih proizvoda od 1991. do 2012. izgubili proizvodnu vrijednost od 25 milijardi dolara

Osim što se pomoćnici ministra mijenjaju kao na traci, kadroviranje unutar Ministarstva poljoprivrede i pratećih mu institucija jedino je, čini se, na što je resor Tihomira Jakovine ulupao gotovo dvije godine svoga mandata. Ni obećanih brzih promjena nabolje, ni strategije ruralnog razvoja i operativnih programa o kojima ovisi i povlačenje novca iz blagajne EU, ni konačnog davanja u zakup oko milijun hektara državnog poljoprivrednog zemljišta..., ništa još nije provedeno, osim što na selu kuha i više nego za dosadašnjih garnitura vlasti, koje su i više od Jakovine zaslužne za današnje katastrofalno stanje u poljoprivredi i slom hrvatskog seljaka.

Sluge, a ne gospodari

Odnos uvoza i izvoza hrane u nas je, naime, već desetak godina nepromijenjen, jedino što su se od 2000., kada je uvoz vrijedio 687 milijuna, a izvoz 406 milijuna dolara, te brojke danas i više nego utrostručile, a domaća poljoprivredna proizvodnja nije restrukturirana niti je u nju uložen kapital koji bi je učinio konkurentnom u odnosu na druge zemlje EU, čija smo sada članica. Nedostatak strategije kulminirao je gotovo dvostruko manjim obradivim poljoprivrednim površinama, sa 1,7 milijuna na jedva milijun hektara, i jedva 500.000 hektara pašnjaka u posljednjih dvadesetak godina. Potencijali proizvodnje za oko 10 milijuna stanovnika, u hrvatskoj zbilji u kojoj je u proteklih 15-ak godina samo u poticaje ulupano 35 milijardi kuna, oni pokrivaju jedva 3 milijuna, pa nam ulazak u EU zasigurno donosi daljnje povećanje uvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda za 800 milijuna do milijarde dolara, smatra naš stručnjak za poljoprivredu i prehrambenu industriju Stipan Bilić.

Na pitanje o najvećim problemima hrvatskog seljaka i poljoprivrede, makroekonomist Branko Salaj odgovara kako je to neosviještenost onih koji njima upravljaju. Ne samo da ne shvaćaju da su oni sluga, a ne gospodar sela, nego su i neodgovorni za dio strukturnog vanjskotrgovinskog deficita koji je najlakše prevenirati, a teško i skupo naknadno sređivati. Sve veća ovisnost o uvozu hrane ostvarivat će se samo uz nastavak zaduživanja nacije – da bismo se prehranili – objašnjava Salaj. K tome, male i srednje velike seljake gazi nemar i neodgovornost birokratizirane države koja se ponaša kao da smo još uvijek u feudalnom dobu.

– Prvo im je zabranjivala da rastu kao u ostatku Europe, a sada ne čini ama baš ništa da im osigura njihov primarni proizvodni faktor – zemlju! Prosječna imanja u Europi posljednjih su 50-ak godina rasla, a naša stagnirala pa je naš prosjek danas između osmine i desetine prosječne veličine u najvažnijim državama EU. A da nevolja hrvatskog seljaka bude i veća, udio najvećih primatelja potpora (onih s industrijskim pristupom koji bi u načelu trebali biti samoodrživi u međunarodnoj konkurenciji) u ukupnom iznosu potpora u Hrvatskoj pet puta je veći nego u EU – tvrdi Salaj, uvjeren kako su naši resursi i dalje konkurentni u EU, ali samo kad država i političari shvate da je njihova odgovornost stvoriti im uvjete da se dokažu.

Miroslav Kovač, upravitelj Uzgojno-poslovnog obrazovnog centra Simentalac i član skupine stručnjaka Živo selo, kaže kako trend propadanja poljoprivrede u Hrvatskoj ne zahvaća samo primarnu proizvodnju nego i prehrambenu industriju. Hrvatska ovisnost o uvozu hrane gotovo je 50%, dok je EU prehrambeno neovisna. Posljednjih godina deficit uvoza na godišnjoj razini iznosi milijardu dolara ili 2,7 milijuna dolara dnevno, dok smo 80-ih ostvarivali 800 milijuna suficita.

Prehrambeni ovisnici

– Gotovo da nam je svaki doručak i veliki dio ručka iz uvoza – kaže Kovač, ističući kako smo na uvozu poljoprivrednih proizvoda od 1991. do 2012. izgubili proizvodnu vrijednost od 25 milijardi dolara, što je godišnji gubitak na razini 3% BDP-a. Samo zbog loše politike u govedarstvu od 2000. smo gubili 1% BDP-a godišnje, dok je zbog neprilika u govedarstvu i proizvodnji mlijeka i mesa u Hrvatskoj od 1992. do danas posao izgubilo 100.000 ljudi. Kumulativno, samo na deficitu pri uvozu proizvoda govedarstva od 2000. izgubljeno je novca koliko je u isto vrijeme uloženo u gradnju autocesta. Kovač drži kako smo danas gotovo u paničnoj situaciji u svim segmentima tržišta, od uzgoja do proizvodnje, prerade i prodaje. No da državna administracija i dalje nema koncepta izlaska iz krize koju je u velikoj mjeri i sama isprovocirala, najbolje govori nedostatak dijaloga i ignoriranje svakog prijedloga koji dolazi sa sela i od stručnjaka. A vrijeme neumoljivo curi...


>>Netransparentno podijeljene čak 2,4 milijarde kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije