Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žrtve rata

Hrvatska i UNDP pišu Zakon o žrtvama seksualnog nasilja

Hotel Esplanade, Zagreb - Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstvo branitelja RH potpisali su sporazum "Potrebe zrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj:
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
21.01.2013.
u 18:51

– Cilj nam je kazniti sve počinitelje tih zločina i pružiti žrtvama financijsku potporu – kaže ministar Predrag Matić Fred

– Ovo je veliki dan za sve nas žene žrtve jer sada znamo da više nismo same – rekla nam je sa suzom u oku Ružica Barbarić, žrtva silovanja u Domovinskom ratu nakon što je svjedočila potpisivanju sporazuma o suradnji na rješavanju pitanja pravne zaštite žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu te o ostvarivanju njihovih prava kroz Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u ratu koji se trenutačno piše i koji bi poslije trebao biti uzor i drugim zemljama.

Sporazum su potpisali ministar branitelja Predrag Matić Fred, stalna predstavnica UNDP-a u RH Louisa Vinton, švicarski veleposlanik Denis Knobel te Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, a za provedbu planiranog osigurano je 175 tisuća dolara.

Ružica Barbarić nije dočekala svoju pravdu: iako je dva puta davala iskaz u DORH-u, još nisu otkriveni počinitelji ovog okrutnog čina. U Hrvatskoj je službeno registrirano samo 67 slučajeva silovanja u ratu, nekolicina je tek došla do suda, još je manje procesa okončano, a procjenjuje se da je više od 3000 žena i muškaraca to proživjelo u ratu.

– Naš je cilj novim zakonom kazniti sve počinitelje ovih zločina i pružiti žrtvama određenu financijsku potporu – poručio je ministar Matić.

Komentara 2

DU
Deleted user
19:08 21.01.2013.

tek sad u 2013... sto se dosad radilo...

1J
1japan
11:44 22.01.2013.

nakraju će ih biti 300 tisuća ili svaka druga kao to biva u hrvatskoj. novi način uzimanje love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije