Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na pretragu će biti pozvani svi pušači od 50 do 75 godina

U to ime na edukaciji u Beču je nekoliko liječnika Klinke za plućne bolesti Jordanovac, potvrdio nam je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.
14. siječnja 2020. u 19:48 6 komentara 1239 prikaza
Predstavljen Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Hrvatska će u narednih par mjeseci pokrenuti program transplantacije pluća, potvrdio je ministar zdravstva, prof.dr.sc. Milan Kujundžić, na sinoćnjem obilježavanju početka probira na rano otkrivanje raka pluća.

Dijana Zadravec INCIDENT U BOLNICI Kujundžić objasnio zašto je odgodio sjednicu o sudbini Dijane Zadravec

Pojedini liječnici Klinike za plućne Jordanovac odnosno KBC-a Zagreb radi toga su na edukaciji u Beču gdje inače Hrvatska šalje pacijente na transplantaciju pluća.

Prvi u Europi

Navedeni novi preventivni program pak kreće u 16 bolnica diljem zemlje u kojima su postavljeni CT uređaji niske doze zračenja, a na pretragu će biti pozvani svi pušači u dobi od 50 do 75 godina te oni koji su prestali pušiti u posljednjih 15 godina te posebne skupine ljudi poput onih koji su izloženi azbestu i branitelji.

- U svih 16 centara su osposobljeni stručnjaci, radiolozi i tehničari, koji bez problema mogu raditi screening program.

Cilj je dijagnosticirati tumore veličine šest do 15 milimetara, a znate da su naša svakodnevica tumori veličine šake - rekao je akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Hrvatska je prva europska zemlja s ovim probirom, a riječ je o originalnom programu koji su izradili domaći stručnjaci.

Dijana Zadravec SMJENA ŠEFA UPRAVNOG VIJEĆA Zadravec: Smjena S. Oreškovića nije povezana s mojom

Za pacijente je najvažnije da je riječ o bezbolnoj pretragi uređajem koji ima nisku dozu zračenja te da neće biti šetanja s uputnicama, traženja termina ni hodanja po nalaze.

Program je napravljen tako da su informatički povezani svi uključeni u njega, a za pacijente sve počinje od njihovog obiteljskog liječnika koji će svoje pacijente kandidate za ovaj probir naručiti na CT, dobiti nalaz elektronski i o tome obavijestiti pacijenta.

Bez “šetanja “ pacijenata

Ovisno o nalazu razrađeno je što i kako dalje pa će oni dobrog nalaza pretragu ponoviti za godinu odnosno dvije, a na daljnju obradu jednakim pristupom bez “šetanja” pacijenta definirano je i za one čiji nalaz bude loš. 
Sinoćnjom svečanosti predstavljena je vizualna kampanja u kojoj, među ostalima, sudjeluje Mustafa Nadarević koji se bori s ovom teškom bolesti. 
- Prihvatio sam bolest kada sam shvatio da je i ona dio života - rekao je Nadarević poručivši svima da se odazovu na pregled. Rano otkrivanje raka pluća može spasiti život.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Veljko_Veseljko:

    HDZ i SDP su protjerali više Hrvata iz Hrvatske nego kuga i rak.

  • chanchir:

    ovome gastarbajteru od ministra ne virujen nista....svi govore o katastrofi u zdrastvu,a on se smije ka mona..

  • nika_1:

    Obzirom na moja iskustva sa tim tamo kirurzima...Prije bi digla kredit, hipoteka, bilo što i otišla van da mi je potrebno nego se takvima ikad više dala. Presađivat će pluća...omg...