Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovor

Hrvati i Srbi neće priznati državni udar u režiji SDP-a

sastanak HDZ-a BIH
Zoran Grizelj/Večernji list
25.03.2011.
u 20:30

Dva HDZ-a, SNSD i SDS pozvali bošnjačke stranke da priznaju Hrvate kao narod i promijene odluke o vlasti u Federaciji

Vodeće hrvatske i srpske političke stranke su praktično okrunile dogovor da neće priznati odluke bošnjačke političke grupacije okupljene oko SDP-a BiH te da se tek nakon razrješenja krize u Federaciji može započeti uspostava državne vlasti. Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić potpisali su zajedničku izjavu i dogovor o ustroju vlasti na državnoj razini, ocjenjujući odluke iz Sarajeva rušenjem pravne države, a napose da se SDP odbije poštovati odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je osporilo imenovanje izvršne vlasti u Federaciji.

Ovi su čelnici poručili da bez ispravljanja svojevrsnog državnog udara koji je izveo SDP u Federaciji neće biti ni vlasti na državnoj razini. “Politika koju vodi SDP s jučerašnjom odlukom SIP-a doživjela je poraz. SDP je u stvari prikrivena bošnjačka stranka. Njima su puna usta države BiH, a ne poštuju odluke institucija te države”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare. Čović je odbacio da je u Federaciji BiH riječ o sukobu Bošnjaka i Hrvata, nego o kršenju zakona i ustava.

“Ovo nije sukob Hrvata i Bošnjaka nego sukob SDP-a s pravnom državom. Spremni smo razgovarati o uspostavi vlasti ako se poštuju Ustav i zakoni, a ne da se nastavljaju arogancija i bahati odnos. Mi ne želimo takvu BiH”, rekao je Čović.

Čelnici HDZ-a 1990. i SDS-a Božo Ljubić i Mladen Bosić rekli su da se bez ovih stranaka ne može ustrojiti vlast na državnoj razini te da neće biti razgovora o tome dok se ne razriješi kriza koju je prouzročio SDP.

Bosić je dodao da je zabrinjavajuće što se Hrvate majorizira u Federaciji te da je to jasan signal i Srbima kakvu politiku vodi dio bošnjačkih političkih struktura u Sarajevu.

Ključne riječi

Komentara 90

FE
Felicijen
22:08 25.03.2011.

Kako reći bilo što dobroga za Bosance kad su natjerali u Bosni Hrvate i Srbe da zajedno nastupaju i surađuju....

OB
-obrisani-
08:23 26.03.2011.

@kamocemo35 Ti si stvarno neki provokator i vrlo bezobrazan tip.

OB
-obrisani-
21:56 25.03.2011.

ljupče - problem ste samo vi \"svetosavci sa vaseljene\", koji ne merete živjet ni sa kim, zato koljete i progonite sve redom komšije - to vam je očito u genima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije