Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HRT dužan Ranku Ostojiću 20 tisuća kuna zbog prenošenja klevete da je napravio plan likvidacije Ante Gotovine

S druge strane, zastupnici HRT-a su tijekom spora isticali da je nakon prenošenja sporne Vidovićeve izjave početkom veljače objavljen ispravak i ispriku, sukladno Zakonu o medijima
30. siječnja 2017. u 14:50 7 komentara 1674 prikaza
HRT
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da Hrvatska radiotelevizija (HRT) treba bivšem ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću platiti 20.000 kuna uvećanih za zatezne kamate zbog uvredljivih i klevetničkih tvrdnji Josipa Vidovića prenesenih u emisiji "Studija 4" da je Ostojić "napravio plan kako uhititi generala Gotovinu, ako ga ne može uhititi da ga likvidira"

U Ostojićevoj tužbi navodi se da je Vidović, kao tajnik Odbora za branitelje HDZ-a, gostujući u "Studiju 4" u siječnju prošle godine iznio neistinite i klevetničke tvrdnje i, između ostaloga, Vidovićevu izjavu "sjećate se da su generali Gotovinu proganjali, da je 2002. mislim Ranko Ostojić napravio plan kako uhititi generala Gotovinu, ako ga ne može uhititi da ga likvidira". U tužbi se navodilo kako je tom izjavom povrijeđena Ostojićeva čast, ugled, dostojanstvo i moralni integritet, a naročito time što su spornu izjavu prenijeli gotovo svi mediji i internetski portali.

S druge strane, zastupnici HRT-a su tijekom spora isticali da je nakon prenošenja sporne Vidovićeve izjave početkom veljače objavljen ispravak i ispriku, sukladno Zakonu o medijima. Isticali su i da je u kasnijim terminima istog dana nakon spornih Vidovićevih izjava, u središnjem Dnevniku HRT-a prenesena ta vijest uz navođenje da Vidović za svoje tvrdnje nije iznio nikakve dokaze.

Isticali su i da HRT ne odgovara za štetu ako je informacija kojom je šteta učinjena obavljena unutar autoriziranog intervjua te kako su "novinari tuženika postupali u dobroj vjeri, zadržavajući primjerenu i potrebnu profesionalnu distancu jer nisu komentirali, niti na bilo koji drugi način poticali autora na sadržaj sporne izjave."

Robert Knjaz Intervju Robert Knjaz: U odgoju djece za neke stvari nemam popust Romano Bolković Urednik emisije '1 na 1' Bolković: Ne puštajte djecu u novinarstvo HRT zgrada PRISAVSKA UTRKA Desetak prijava za glavnog ravnatelja HRT-a, najviše iz kuće

Tijekom sudskog postupka bili su saslušani svjedoci, ali je izvršen i uvid u dopis MUP-a iz studenoga prošle godine kojim je utvrđeno da je dokument pod naslovom "Plan rada s ciljem poduzimanja potrebnih mjera i radnji radi prikupljanja saznanja operativnih informacija i drugih podataka koji bi prezentirali uhićenjem generala Ante Gotovine, te identificiranje pripadnika skupne koja je realizirala njegov bijeg i sudjeluje u njegovom skrivanju kako bi bio nedostupan tijelima redarstvene vlasti, odnosno Međunarodnom sudu u Haagu." od 5. veljače 2013. bio potpisan od strane tadašnjeg ravnatelja policije Ranka Ostojića.

No, kako se naglašava u obrazloženju presude, sadržaj tog plana s Ostojićevim potpisom odnosi se isključivo na uhićenje generala Ante Gotovine, a ne na njegovu "likvidaciju".

Prema ocjeni suda sporna izjava da je Ostojić napravio plan "likvidacije" generala Gotovine sadrži očiglednu uvredu i klevetu, jer se "gledateljima sugerira zaključak da je tužitelj nezakonitim postupanjem sudjelovao u počinjenju kaznenog djela, da je organizirao 'likvidaciju', odnosno ubojstvo generala Ante Gotovine. Naime, značenje riječi likvidirati prema rječniku stranih riječi je uništiti, ubiti, izvršiti smrtnu kaznu", ističe se u presudi.

"Objavljivanje informacije sadržane u spornoj emisiji 'Studio 4' da je tužitelj napravio plan kako uhititi i 'likvidirati' generala Antu Gotovinu vrijeđa čast i ugled osobe kojoj se počinjenje takvog djela stavlja na teret. Dovođenje nekoga u svezu s takvim postupanjem podobno je prouzročiti povredu časti, ugleda i dostojanstva", stoji u presudi u kojoj se ističe i kako HRT u postupku nije dokazao da su objavljene istinite informacije da je Ostojić napravio plan za uhićenje i "likvidaciju" generala Ante Gotovine.

"Nakladnik treba voditi računa da objavljenom informacijom ne nanosi drugome štetu jer u protivnom odgovara za štetu nastalu ovakvim propustom. Prije objavljivanja nakladnik je bio dužan provjeriti istinitost navedenih tvrdnji, tim više što navedene tvrdnje Josipa Vidovića nisu potkrijepljene nikakvim argumentima", zaključuje se u presudi.

Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • cenzura:

    Kako to da se spor druga Ostojića riješi za par mjeseci dok drugi čekaju na pravdu godinama i desetljećima? Pitam se jel Ostojić tužio Vidovića ili se boji da bi taj spor mogao izgubiti?

  • TrvtkoKomadina01:

    A svi zanju da to nije bila kleveta nego istina. Zar nismo bili svjedoci partijske hajke na Antu Gotovinu. Nije bilo saborske sjednice u kojoj stazić, milanović, jovanović, pušička, ostojić i sva gamad partijska nije tražila glavu nešeg genrala.

  • Mimizo:

    gledam emisiju hrvatska uživo gdje maja sever propagira svoj sdp otvoreno kao da je to televizija sdp a pa zar za to mi plačamo pretplatu