Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGE

Homoseksualci i lezbijke izradili svoj "Manifest"

obz-homo-txt.jpg
import
18.02.2005.
u 16:37

"Manifest o pravima LGBTIQ zajednice" naziv je dokumenta koji su na tajnoj konferenciji, održanoj potkraj prošlog tjedna daleko od očiju javnosti, na strogo čuvanoj lokaciji u Sarajevu, definirali predstavnici Queer udruga s prostora zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. U dokumentu sugestivnog naziva "Manifest", čije je prihvaćanje predviđeno u ožujku ove godine na sličnom skupu u Beogradu, određeni su "strateški pravci" prema kojima će se članovi homoseksualne, lezbijske, interseksualne, biseksualne, transrodne zajednice u svojim državama i nacionalnim zakonima izboriti za svoja seksualna prava.

"Borci za prava rodnih manjina iz Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Beograda, Prištine i Kosova", piše, među ostalim, u službenom izvješću s Queer konferencije, "razmatrali su mogućnosti i tehnike borbe za bolji položaj onih kojima konzervativne društvene zajednice onemogućuju javno manifestiranje osobnog ljubavnog izbora". Konferencija koja je, prema tvrdnjama organizatora, rezultirala jasnim i konstruktivnim prijedlozima, održana je na tajnom mjestu, točnije, u jednom privatnom sarajevskom prostoru. To je sudionike sastanka, s obzirom na države iz kojih su dolazili, podsjetilo na neke tajne političke dogovore u kojima su konture SFRJ zapravo i stvorene. To nije bio AVNOJ ističu čelnici bosanskohercegovačkog Udruženja Queer iz Sarajeva, koji dosad okuplja oko 500 članova. To je bio sastanak s prijateljima iz zemalja bivše Jugoslavije kako bi naša mreža bila što bolje organizirana i kako bi osobe s drukčijim seksualnim aspiracijama dobile prava koja pripadaju heteroseksualnim zajednicama. Nas politika ne zanima. Zanimaju nas stvari koje osjećamo, a koje zbog zakona i odnosa društvene zajednice ne možemo u stvarnosti i legalno provoditi.

U ozračju opće nesnošljivosti prema toj populaciji koja, prema statističkim pokazateljima Queer udruga, na prostoru bivše Jugoslavije i nije mala, sudionicima sarajevske konferencije obratile su se, ističu, samo tri javne osobe iz Sarajeva čija imena, zbog poštovanja prava na diskreciju i zaštite od neugodnih posljedica u svakodnevnom životu, nisu željeli otkrivati. Sastanak nije obilovao brojnim gostima. Oko 25 eminentnih predstavnika toga udruženja bilo je dovoljno za kvorum kojim bi se "Manifest" jednoglasno prihvatio. U famoznom dokumentu asocijativnog naziva, prema riječima glasnogovornice Udruženja Queer za BiH Svjetlane Đurković, nema ništa novo osim onoga što Queer zajednice u svijetu traže.

Riječ je o materijalu na temelju kojega bi članovi njihove zajednice trebali djelovati u borbi za ostvarenje svojih prava u državama gdje oni žive. Upravo bi udruživanje Queer mreže s prostora zemalja bivše Jugoslavije trebalo pridonijeti razvoju svijesti heteroseksualne zajednice o pravima koje našim članovima s tzv. drugim seksualnim sklonostima pripadaju. Tu prije svega mislimo na pravo bračne zajednice među osobama koje ne pripadaju tzv. skupini heteroseksualne zajednice dodaje glasnogovornica Đurković. "Manifest o pravima LGBTIQ zajednice" bit će prihvaćen na zajedničkoj regionalnoj konferenciji čije je održavanje predviđeno 8. ožujka (Međunarodni dan žena) u Beogradu.

Zbog straha, i beogradska konferencija Queer udruga s prostora zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije bit će održana u strogoj diskreciji. Bit će pozvane i osobe iz društveno-političkog života, među kojima, ističu organizatori, ima i Queer članova, kako bi svojim autoritetom ubrzale donošenje zakona koji bi omogućio ista prava koja pripadaju zajednici muža i žene. Članovi udruge lezbijki Kontra iz Zagreba, dijeleći razmišljanja sličnih udruženja iz Hrvatske, čiji su predstavnici sudjelovali na konferenciji u Sarajevu, smatraju da zajednička platforma, zvala se ona "Manifest" ili drukčije, može samo pridonijeti pravima zajednica s drukčijim spolnim sklonostima.

Lezbijske udruge s prostora zemalja bivše Jugoslavije udružene su još od 1997 godine. Pojavom gay udruga i ostalih sličnih skupina suradnja je unaprijeđena kroz Queer mrežu koja će zajedničkom platformom doći do potpunog izražaja kad je riječ o pitanjima koja mi smatramo da se moraju u ovako konzervativnim društvenim zajednicama riješiti ističu u zagrebačkoj Kontri, čiji su članovi, uz udrugu Iskorak iz Zagreba i Lori iz Rijeke, sudjelovali na sarajevskoj konferenciji. Kao dio logističke i verbalne potpore Queer udrugama s prostora bivše Jugoslavije, već su se ponudile slične udruge iz Bruxellesa, Amsterdama, New Yorka, čiji se predstavnici očekuju u Beogradu 8. ožujka ove godine.


''GAY PARADE'' KAO DIO '' MANIFESTA''

Kao dio programa u prezentaciji svojih prava sudionici sarajevske konferencije podcrtali su i organiziranje tzv. javnih parada ponosa u svim gradovima zemalja bivše Jugoslavije. Kao najveći uspjeh u takvom obliku javnog organiziranja Queer udruženja spomenuta je Slovenija, a određeni pomak zabilježen je u Hrvatskoj paradom ponosa kroz Zagreb. Za sličnu paradu kroz glavne gradove zemalja bivše Jugoslavije, istaknuli su sudionici, još nije sazrelo vrijeme, uz napomenu da je to samo pitanje dana ako te zemlje žele poštovati europske zakone koji zabranjuju spolnu diskriminaciju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije