Naslovnica Vijesti Hrvatska

Holy: Ulaskom u EU porast će cijene komunalnih usluga

Komunalna poduzeća poskupjet će svoje usluge, ali će ih građani razvrstavanjem otpada moći sniziti
10. travnja 2012. u 13:01 166 komentara 4 prikaza
Mirela Holy u Požegi (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog velikih obveza vezanih uz saniranje odlagališta otpada, koje Hrvatsku čekaju prilikom ulaska u EU, cijene komunalnih usluga za građane vjerojatno će se povećati. Potvrdila je to ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy koja je u radnom posjetu u Požegi.

– Viši standardi zaštite okoliša koštaju i logično je očekivati da će dodatne obveze koje će tada imati komunalna poduzeća dovesti do poskupljenja komunalnih usluga u smislu odvoza otpada. Međutim, upravo zbog toga smo u novi prijedlog Zakona o otpadu ugradili i obvezu naplate odvoza otpada prema volumenu, odnosno prema količini otpada, kako bi građane i građanke što je moguće više motivirali da doista revno provode selekciju otpada u svojim kućanstvima. Na taj će način direktno utjecati i na smanjenje svojih računa – kazala je ministrica Holy.

Koliko će državu stajati viši standardi zaštite okoliša, ministrica Holy nije mogla precizno reći jer je strategija gospodarenja otpadom u izradi, ali izrazila je uvjerenje da će se novac dobiti iz strukturnih fondova EU. Svaka županija, istakla je također ministrica, neće imati centar za gospodarenje otpadom, već će ih u Hrvatskoj biti jedanaest. Na upit hoće li među njima biti svojedobno predviđeni centar Požeško-slavonske županije u Alilovcima, ministrica je odgovorila da će se to znati za desetak dana.

Tijekom boravka u Požegi ministrica zaštite okoliša i prirode obišla je odlagalište otpada Vinogradine, Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i OŠ Dobriše Cesarića. 

– Sa zadovoljstvom mogu reći da je odlagalište Vinogradine jedno od najuređenijih u Hrvatskoj pa i studentima to prezentiramo kao dobar projekt – rekla je M. Holy.

Elipso

  • ćaćaća:

    ljudi.. nasmješite se sutra će biti gore..

  • kristov:

    Javite se komunističke sluge! Nema dana bez novog zaduženja, bez povećanja cijena, bez nove rasprodaje i bez novih otkaza! To je vaš program, uništenje do samouništenja! Ljudi budite se! Treba bandu svrgnuti demokratskim sredstvima, ako ne ide vode nas u ... prikaži još! neumitno vrijeme sile!

  • -obrisani-:

    holy ceka svog spasioca batmana