Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz epruvete krvi

Hoću li roditi zdravu bebu – odgovor za 4000 kuna

dobra beba
Foto: Jochen Lubke/DPA/PIXSELL
1/2
21.04.2017.
u 07:13

U Hrvatskoj su trudnice sve starije, a dob povećava rizik od niza poremećaja zbog čega raste tržište neinvazivne dijagnostike

Jedno vađenje krvi i nekoliko tisuća kuna (u prosjeku oko četiri tisuće) dovoljni su da bi budući roditelji u ranoj trudnoći znali ima li njihovo dijete kakav kromosomski poremećaj. Analiza DNK odnosno genetsko testiranje može otkriti niz različitih sindroma pa se sve više trudnica odlučuje za tu neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku. Tržište je to koje se i u nas širi, zadnjih je godina porastao broj tvrtki koje se bave takvim uslugama, a u prilog cijeloj priči idu i jasni podaci da su u Hrvatskoj trudnice sve starije.

Poznato je, naime, kako rizik od niza poremećaja raste s dobi trudnice, ali trend je da testiranje traže i plaćaju i trudnice koje nemaju ni dobni ni neki drugi rizik. Standardni probir u prvom tromjesečju trudnoće često se mijenja odnosno nadopunjuje ovom modernom i detaljnom dijagnostikom. Kako nam kaže trudnica u kasnim tridesetima, rezultat joj je jednostavno dao neku sigurnost.

Uzorke šalju u Hong Kong

– Razlika je između neinvazivnih DNK testova probira na kromosomopatije i invazivnih zahvata što kod invazivnog zahvata postoji mogućnost komplikacija od pola do jedan i pol posto. Prvenstveno je prenatalna dijagnostika važna za pacijentice koje već imaju dijete ili nekoga u obitelji s kromosomopatijama. U Francuskoj i Velikoj Britaniji trenutačno se razmatra mogućnost da se smanji cijena neinvazivnih DNK testova probira na kromosomopatije i da troškove snose osiguravajuća društva – objasnio je dr. Vladimir Blagaić, ginekolog iz Kliničke bolnice Sveti Duh.

Invazivni zahvati koje spominje ovaj liječnik uglavnom se odnose na postupak amniocenteze koji mnoge trudnice ovim testiranjem žele izbjeći, a koji se uobičajeno preporučuje trudnicama starijima od 35 godina.

– Mogu reći da se danas sve više trudnica odlučuje za neinvazivni prenatalni test NIFTY koji ginekolozi primarno preporučuju pacijenticama starijima od 35 godina, ali test zapravo može napraviti svaka trudnica već od 10. tjedna trudnoće.

Za razliku od kombiniranog probira koji je statistička metoda za procjenu rizika od određenih kromosomskih poremećaja, neinvazivni prenatalni testovi temelje se na analizi izvanstaničnog fetalnog DNK u krvi trudnice – opisuje Željka Radulović iz organizacije NIFTY koja uzorke krvi šalje na analizu u laboratorij u Hong Kongu.

Panorama test

Nalaz se čeka u prosjeku tjedan dana, većina ih uključuje i otkrivanje spola djeteta, a prema najavi koja stiže iz tvrtke Genos DNA laboratorij, analiza će se uskoro moći do kraja obaviti i u Hrvatskoj budući da ova kompanija planira napraviti prijenos tehnologije.

Oni nam dalje objašnjavaju kako je u njih moguće napraviti panorama test koji se od drugih razlikuje u pristupu sekvenciranju DNK. Kako kaže dr. Bojan Smrzlić, taj test koristi suvremeniju metodu kojom se ciljano sekvenciraju promjene jednog nukleotida.

– SNP je jedina metoda koja prilikom analize razlikuje fetalni od majčina DNK što je razlog najmanjeg broja lažnih nalaza. Korištenje SNP tehnologije omogućuje analizu pri niskom udjelu fetalnog DNK pa je testiranje moguće provesti već od 9. tjedna trudnoće i test može razlikovati koji se podaci odnose na majčin, a koji na fetalni DNK. To je velika prednost panorama testa i razlog što se danas sve više trudnica odlučuje na testiranje u Genos DNA laboratoriju – odgovorio je dr. Smrzlić.     

>> Kako pronaći savršenog partnera? DNK analizom!

>> I to je moguće: U Ukrajini rođena beba s DNK triju roditelja

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar abakus
abakus
07:24 21.04.2017.

Standardni PROBIR...? Mislite POBAČAJ, valjda? Kakav je ovo članak, za ime miloga Boga, Večernjakovci? Proglašavanje otvorene sezone lova na djecu koja nisu savršena? Poziv na lov na bolesnu djecu i njihovo ubijanje? Pa jeste li vi normalni? Tko je vas rodio takve? Postoji li i test na bezdušnost, pa da onda takve tamanimo "na vrijeme" i učinimo kroz koju generaciju možda ovaj svijet malo boljim i sigurnijim mjestom za život? Zvijeri!

Avatar fijolica
fijolica
07:55 21.04.2017.

Dakle, ovime se djeca i službeno svode na cipele ili auto! Osim ako nije riječ o tome da se otkriju bolesti kod djeteta kako bi ga se na vrijeme liječilo i tako njemu spasilo život! Ali čisto sumnjam. Nadam se da sve te žene koje rade ovaj test pa se otkrije da dijete nije zdravo pa ga pobace - nikad više ne zatrudne. Takve zvijeri nisu zaslužile imati djecu. Bez obzira na demografsko stanje. Ma znam da će sad pljuštati minusi - ali minusi ne pljušte kad se djeca ub.jaju, zanimljivo. To se pozdravlja.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
08:12 21.04.2017.

"Jedno vađenje krvi i nekoliko tisuća kuna (u prosjeku oko četiri tisuće) dovoljni su da bi budući roditelji u ranoj trudnoći znali ima li njihovo dijete kakav kromosomski poremećaj" pa da odlučite hoćete li ubiti dijete ili ne? Bolesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije