Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan slobode medija

HND: Naši mediji proživljaju vrlo duboku krizu

duka
Patrik Macek
02.05.2010.
u 10:15

Iz HND-a stiže poziv svim hrvatskim novinarima na "organiziranu, solidarnu i beskompromisnu obranu radnih uvjeta i profesionalnih standarda o čemu ovisi budućnost novinarstva a time i budućnost demokracije".

"U vremenu opće krize i besperspektivnosti hrvatskog društva i naši mediji proživljaju vrlo duboku krizu"  poručio je Zdenko Duka u ime Hrvatskog novinarskog društva  povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana slobode medija.

Ističući važnost uloge koju slobodni mediji imaju za razvoj demokratskog društva, bitku protiv korupcije, zaštitu ljudskih prava, socijalnu državu, nacionalnu i rodnu ravnopravnost i za nadziranje svih institucija vlasti koje moraju biti pod stalno budnim okom javnosti iz HND-a poručuju kako je "premalo ideja kako se iz krize izvući".

- Medijski vlasnici posvuda žele sniziti vrijednost novinarskog rada, ali novinarska vjerodostojnost mora imati onu svoju cijenu koja proizlazi iz poštenih i kompetentnih novinarskih istraživanja i analiza za boljitak društva. Barem zasad prošlo je vrijeme visokih profita u medijima, ali oni koji su se odlučili za ulaganje u novinarstvo trebali bi se više dičiti profetstvom, nego profiterstvom.  Neovisne udruge iz inozemstva koje prate stanje medijskih sloboda u svijetu ocjenjuju da općenito padaju medijske slobode i kvaliteta novinarstva, a za nas je osobito zabrinjavajuće da je sadašnji novinarski rejting Hrvatske najniži u nekoliko posljednjih godina., stoji u priopćenju HND-a.

Hrvatsko novinarsko društvo ove godine obilježava 100. godišnjicu, tijekom kojeg je razdoblja HND osiguravao dostojnu i dostojanstvenu socijalnu sigurnost novinara te visoku razinu profesionalizma, koji i danas ostaju ciljevi. pa iz HND-a stiže poziv svim hrvatskim novinarima na  "organiziranu, solidarnu i beskompromisnu obranu radnih uvjeta i profesionalnih standarda o čemu ovisi budućnost novinarstva a time i budućnost demokracije".

Ključne riječi

Komentara 16

AV
avesis
11:17 02.05.2010.

Potpuno se slažem da novinarstvo proživljava krizu. Ne mogu se složiti da je sloboda novinarstva ugrožena. Točnije, većina novinara je potpuno neprofesionalna. Mnogi nisu niti po zvanju novinari. Komentirati nešto što ne poznaš, pisati o problemu o kome nemaš nikakvo ili gotovo nikakvo znanje i spustiti nivo novinarstva na pijačnu raspravu, je više nego žalosno. To je slika novinarstva danas, sa isprikom časnim izuzecima. Kako se danas postaje novinar? Koliko novinara poznamo sa različitim strukovnim ili općim obrazovanjem, koje nema nikakvog dodira sa novinarstvom. Posebice je to izraženo u lokalnim glasilima, bilo tiskovnim ili medijskim. HND bi po meni morao povesti prije svega brigu o toj činjenici, te iz novinarstva pokušati ukloniti one, koji su za taj poziv nestručni i nekompetentni, pa će se podići i kvaliteta pisanja i izvještavanje, a time ukloniti i za sada najveći problem našeg novinarstva. Možda je riješenje izdavanje licenci kao u zdravstvu ili pravu, što bi omogućilo kontrolu HND-a nad tom strukom i omogućilo podizanje kvalitete i rejtinga te časne profesije.

UT
utatica
11:28 02.05.2010.

mediji proživljavaju krizu ali prvenstveno zbog moralne erozije novinarske profesije da ne govorimo o polupismenim uradcima pojedinih kolumnista do pravopisnih grješaka i srbizama kojima obiluje hrvatsko novinarstvo. O neslobodi medija nema govora, prije o potplaćenom noivnarstvu što će reči da se plaćenim uradkom može svakoga oblatiti i objaviti neistine a također na isti način zataškati afere. U predsjedničkoj kamapanji imali smo prilike vidjeti kao nikad do sad neprofesionalnost novinarstva počevši od HRT-a do tiskanih medija koji su isključivo promovirali druga Josipovića i Vidoševića. Dakle novinari su sami srezali granu na kojoj sjede i zaboravivši da se kruh može i časno zaraditi postali su vrijedni prijezira.

KU
kumajela
22:52 02.05.2010.

Vlah se domislio. Brine za položaj novinara. Fućka mu se za položaj ISTINE u hrvatskom novinarstvu. Jučer su u Okučanima prisutni izzviždali Josipovića, a HRT šuti kao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije