Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNB otkrio tko je zaslužan za snažan oporavak izvoza i kojih smo proizvoda najviše izvezli

Izvoz farmaceutskih i medicinskih proizvoda te cestovnih vozila najviše rastao
15. prosinca 2020. u 19:04 3 komentara 2783 prikaza
U pogonu Uriho udvostručena proizvodnja zaštitnih maski
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Iza snažnog oporavka hrvatskog robnog izvoza stoje mala i srednja poduzeća, pretežno u stranom vlasništvu sa sjedištem na sjeveru zemlje. Uz to, dinamiku rasta izvoza pretežno određuju mlada poduzeća – ona koja izvoze manje od pet godina. To je u suprotnosti s razdobljem prije 2013., kada su izvozne rezultate uglavnom određivala starija poduzeća, pokazala je analiza izvoza prerađivačke industrije nakon ulaska u EU koju je pripremio analitičar HNB-a Domagoj Šelebaj.

Pad jadranskih županija

Izvoznici su se i prije ulaska u EU izdvajali znatno većom produktivnošću, koja se nakon 2013. dodatno povećala, izvoznici su u pravilu i profitabilniji, isplaćuju veće plaće te posluju s nižim troškovima rada u usporedbi s poduzećima koja su usmjerena samo na domaće tržište. Jadranske županije u godinama prije krize prednjačile su doprinosom rastu izvoza, na što je najviše utjecao veći izvoz poduzeća iz djelatnosti proizvodnje prijevoznih sredstava. Smanjenje izvoza brodova tijekom krize snažno se odrazilo na izvoz jadranskih županija, ujedno i jedine regije u kojoj je tijekom recesije izvoz smanjen.

Koronavirus u Njemačkoj PROCJENA INSTITUTA Njemačka zbog zatvaranja tjedno vjerojatno gubi 3,5 milijarde eura BDP-a

Nakon ulaska u EU, jadranska regija nastavlja biti jedina s negativnim doprinosom rastu izvoza, što je osim smanjenja izvoza brodova u najvećoj mjeri posljedica pada izvoza poduzeća iz djelatnosti proizvodnje odjeće i metala. Izvoznici iz sjeverne Hrvatske snažnom ekspanzijom izvoza tijekom recesije najviše su pridonijeli rastu izvoza u tom razdoblju, što je ponajviše zasluga poduzeća iz djelatnosti proizvodnje gotovih metalnih proizvoda. Upravo su izvoznici iz metalne branše najviše povećali izvoz i nakon ulaska u EU, pri čemu sjeverna Hrvatska i od 2013. ostaje glavni pokretač rasta izvoza.

U prvoj godini članstva na 1% najvećih izvoznih poduzeća odnosilo se 47% vrijednosti izvoza, a 10% najvećih poduzeća bilo je zaslužno za 86% vrijednosti izvoza. Pet godina nakon toga navedeni udjeli manji su za sedam odnosno za pet postotnih bodova. Tako je tradicionalno najvažnija hrvatska izvozna grana, brodogradnja, koja je prije ulaska u EU prosječno godišnje činila 11,4% izvoza, nakon 2013. pala na samo 2,8%. S druge strane, u strukturi robnog izvoza najveći je porast udjela zabilježen kod medicinskih i farmaceutskih proizvoda te cestovnih vozila. Analitičar HNB-a uočio je i porast tranzitnih poslova koji znatno počinju dobivati na važnosti nakon ulaska u EU.

Zagreb: Djelatnici civilne zaštite provode kontrolu kupaca na tržnici Dolac Najveći pad od svibnja Potražnja za radom u studenom 30 posto manja, više poslova samo u jednom sektoru

Jedan od njih je reizvoz, koji podrazumijeva uvoz robe koja postaje vlasništvo hrvatskog rezidenta, a potom se bez znatnije promjene izvozi. Tako se sve veći udio cestovnih vozila u hrvatskom izvozu djelomično može povezati s tom vrstom posla. Dodana vrijednost takve aktivnosti relativno je mala i ne utječe bitno na realnu gospodarsku aktivnost jer je povezana s podjednakom vrijednošću izvoza i uvoza. Druga vrsta tranzitnog posla koja se počinje javljati jest kvazitranzit, odnosno uvoz robe u Hrvatsku i ponovni izvoz u članicu EU ili treću zemlju, pri čemu roba koja je predmet razmjene ne prelazi u vlasništvo hrvatskog rezidenta, već je isključivo povezana s poslovanjem nerezidenata.

Tranzitni poslovi

U skladu s tim, kao jedno od dodatnih objašnjenja visokih stopa rasta robnog izvoza nakon ulaska u EU može se pronaći i u tranzitnim poslovima. No, u istraživanju autor nije procjenjivao koliki je udio tranzitnih poslova. Važnost robnog izvoza za Hrvatsku i dalje je mala u usporedbi s drugim zemljama središnje i istočne Europe. Udio hrvatskoga robnog izvoza u BDP-u od 2013. do 2019. prosječno je iznosio 26,2% što je najmanje među usporedivim zemljama. Robni izvoz Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke, primjerice, prelazi 75% njihova BDP-a.

 

Od ukupnog izvoza 69,6% odlazi u članice EU, od kojih uvozimo 80%

Nakon pada u kolovozu, posljednji podaci DZS-a za rujan zabilježili su godišnji rast izvoza robe te nastavak negativnih godišnjih stopa rasta uvoza robe. Promatrano u eurima, ukupna vrijednost plasirana na inozemna tržišta u rujnu je iznosila 1,4 milijarde eura, što je porast od 5,8% godišnje. S druge strane, uz godišnji pad za 5,2%, uvezeno je robe u vrijednosti 1,9 milijardi eura. Uz rast robnog izvoza te pad robnog uvoza, manjak u robnoj razmjeni suzio se na 548 milijuna eura, što je 25% pada na godišnjoj razini. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 71,7%, čime je prvi put nakon studenog 2017. zabilježila stopu iznad 70%. S državama EU Hrvatska je u devet mjeseci ostvarila 69,6% ukupnog izvoza te 80,2% ukupnog uvoza. Najvažniji trgovinski partneri ostaju Italija, Njemačka i Slovenija, no sa sve tri zemlje ostvarujemo trgovinski deficit, odnosno više uvozimo nego što izvozimo.

 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 • Avatar Foton
  Foton:

  Najbolje rezultate postizu mala i mlada poduzeca na sjeveru zemlje u vlasnistvu stranaca, dok velika poduzeca u vlasnistvu drzave, vodjena od uhljeba postizu sve slabije rezultate. Da li to nekoga iznenadjuje?

 • Avatar sadmitrebato
  sadmitrebato:

  za sve dobro zaslužna vlada a za sve loše kriv je narod, sdp, oporba, bernardić i ostali

 • Avatar wakan tanka
  wakan tanka:

  hahaha.....hrvatski izvoz !!!...........Talijanska firma Calzedonia koja ima pogon i u Varazdinu od hrvatskog ima samo jeftinu radnu snagu, sve ostalo je talijansko (strojevi, sirovine, know how, uprava), kada se gace ili carape plasiraju na njemacko trziste to je hrvatski izvoz..........osim ... prikaži još! u Varazdinu Calzedonia ima pogone u Sri Lanki, Etiopiji, Bosni, Rumunjskoj, Bugarskoj i Srbiji da se vidi u kojem smo drustvu