Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Potražnja za radom u studenom 30 posto manja, više poslova samo u jednom sektoru

Promatrajući tražena zanimanja u studenome ove godine u odnosu na isti mjesec lani, i dalje se vidi relativno snažna potražnja za zanimanjima koja su vezana uz građevinski sektor, kao posljedica sanacije nakon zagrebačkog potresa
08. prosinca 2020. u 16:52 1 komentara 448 prikaza
Zagreb: Djelatnici civilne zaštite provode kontrolu kupaca na tržnici Dolac
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za studeni pokazuje da je potražnja za radom bila za 30 posto manja nego u studenom prošle godine, što je najveći pad potražnje za radom od svibnja ove godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Ivana D PRIPREMA SE AKCIJA INA šalje robotsku ronilicu u potragu za nestalom platformom. Admiral Hranj: Spremni smo pomoći

Kako je navedeno u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, taj pad je vjerojatno posljedica najave i uvođenja strožih gospodarskih restrikcija u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa.

"Ovaj pad dodatno je potisnuo razinu potražnje za radom koja je u zadnjih pet mjeseci varirala na oko 75 do 80 posto razine prije pandemije", istaknuto je u analizi EIZ-a.

OVI indeks je inače na godišnjoj razini u listopadu pao za 21,5 posto, u rujnu za 27,8 posto, kolovozu 25, srpnju 18, a u lipnju za 26 posto. Zbog prestanka ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa pad indeksa bio je najizraženiji u svibnju, za 57,4 posto, te travnju, za 74,7 posto.

radovi na pruzi Kineski graditelji Pelješkog mosta stopirali natječaj od 2 milijarde kuna

Raste potražnja za zidarima i inženjerima građevine, pada za kuharima i konobarima

Promatrajući tražena zanimanja u studenome ove godine u odnosu na isti mjesec lani, i dalje se vidi relativno snažna potražnja za zanimanjima koja su vezana uz građevinski sektor, kao posljedica sanacije nakon zagrebačkog potresa. Potražnja za zidarima je tako narasla za 77 posto, a za inženjerima građevine za 59 posto.

S druge strane, pad potražnje za radom očekivano je vidljiv u ugostiteljstvu, pa se tako traži 67 i 55 posto manje konobara i kuhara, navedeno je u analizi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

 

 

>> VEČERNJI TV Boro Nogalo o odluci o odaljavanju s radnog mjesta

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • berija:

    Eto rješenja za sve one što su bez posla jer Nina Badrić ne reve. Ionako montiraju bine i rasvjetu, mogu montirati skele i raditi elektroinstalacije.