Naslovnica Vijesti Hrvatska

HHO poziva na prosvjed za uklanjanje imena Trga maršala Tita

IO HHO-a smatra da je zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja jugoslavenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno dokumentima Vijeća Europe i Europske unije, ističu u priopćenju.
20. travnja 2012. u 15:15 111 komentara 6 prikaza
ivan zvonimir cicak (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Hrvatski helsinški odbor pozvao je na prosvjedni skup 5. svibnja u Zagrebu na Trgu maršala Tita u organizaciji Građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola "Krug za Trg".

Odbor smatra da su iscrpljene sve administrativno-zakonske mogućnosti za uklanjanje imena Trga maršala Tita te su stoga odlučili suorganizirati prosvjedni skup zajedno s Građanskom inicijativom „Krug za Trg“.

– IO HHO-a smatra da je zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja jugoslavenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima kako Vijeća Europe, tako i Europske unije. Europski parlament u rezoluciji od 2. travnja 2009. godine naglasio je kako u Europi kriva tumačenja povijesti mogu hraniti ekskluzivističku politiku i na taj način poticati mržnju i rasizam – naglašava se u priopćenju HHO-a te se dodaje:

– Hrvatski sabor 30. lipnja 2006. godine usvojio je Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine. Neosporna je činjenica da je najodgovornija osoba za te zločine bio upravo Josip Broz Tito. U skladu s tim, tražimo još jednom uklanjanje imena osobe koja na simboličnoj razini europske tradicije predstavlja suprotstavljanje istinskom demokratskom opredjeljenju.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas