Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europski parlament

Hamas skinut s popisa teorista, Palestinu priznali uvjetno

A pro-Palestine supporter wears a Palestinian and Union flag outside the Houses of Parliament in London October 13, 2014.  British Prime Minister David Cameron will not take part in a parliamentary vote on whether the government should recognise Palestine
Foto: Reuters/PIXSELL
17.12.2014.
u 23:00

Europski sud pravde skinuo je Hamas s popisa terorističkih organizacija, no Komisija je priopćila da su oni i dalje teroristi priznanja Nekoliko članica EU već je priznalo Palestinu

Svi hrvatski zastupnici osim Ruže Tomašić podržali su kompromisan tekst rezolucije Europskog parlamenta u kojoj se ne poziva na bezuvjetno priznanje Palestine onako kako je to učinila Švedska, nego se priznanje palestinske državnosti vezuje uz napredak u mirovnim pregovorima s Izraelom. Ruža Tomašić ostala je suzdržana jer je, kako kaže, željela da takav kompromisan tekst padne.

– Ovo je čisto pranje savjesti u stilu "evo, mi smo u EP-u nešto napravili". To je kao za vrijeme rata u Hrvatskoj, kad smo mi čekali da nas netko prizna, pa su isto bile pisane razne deklaracije, a mi smo se jadni nadali da će se time nešto postići. Nije fer ljudima davati lažne nade – rekla je Tomašić nakon glasovanja u kojemu je 498 zastupnika bilo za kompromisnu rezoluciju, 88 protiv, a 111 suzdržano.

Kompromis je postignut jer europski pučani nisu željeli pozvati države EU da bezuvjetno i odmah priznaju Palestinu, što su željeli neki socijaldemokrati.

– Zajednička rezolucija jasno je reflektirala stav da do načelnoga priznanja državnosti Palestine treba doći u kontekstu solucije o dvije države i ukupnog daljnjeg napretka u procesu pregovora. Dakle, priznanje da, ali kao dio dogovora dviju strana – rekao je Andrej Plenković (HDZ).

Europski sud pravde danas je, pravdajući se tehničkim razlozima, ukinuo odluku EU o uvrštenju Hamasa na popis terorističkih organizacija. Komisija je odmah poručila da Hamas za EU i dalje teroristička organizacija. EP je u rezoluciji pozvao i Hamas da prizna Izrael.

>> Kasapović: Moralna je obaveza Europe priznati Palestinu

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar viki_nuland
viki_nuland
23:59 17.12.2014.

Polako ali sigurno pucaju okovi cionizma.

MO
mojski5
06:11 18.12.2014.

cionistima oduzimaju zrtvu u obrani, cionisticki pokret postaje sve nervozniji

BE
benkovac
06:08 18.12.2014.

A koje si ti to knige i analize o Hamasu proucio da ih poistovjecujes s ISIS-om moj uceni Zrinski?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije