Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hamas skinut s popisa teorista, Palestinu priznali uvjetno

Europski sud pravde skinuo je Hamas s popisa terorističkih organizacija, no Komisija je priopćila da su oni i dalje teroristi priznanja Nekoliko članica EU već je priznalo Palestinu
17. prosinca 2014. u 23:00 14 komentara 1404 prikaza
A pro-Palestine supporter wears a Palestinian and Union flag outside the Houses of Parliament in London October 13, 2014. British Prime Minister David Cameron will not take part in a parliamentary vote on whether the government should recognise Palestine
Foto: Reuters/PIXSELL

Svi hrvatski zastupnici osim Ruže Tomašić podržali su kompromisan tekst rezolucije Europskog parlamenta u kojoj se ne poziva na bezuvjetno priznanje Palestine onako kako je to učinila Švedska, nego se priznanje palestinske državnosti vezuje uz napredak u mirovnim pregovorima s Izraelom. Ruža Tomašić ostala je suzdržana jer je, kako kaže, željela da takav kompromisan tekst padne.

– Ovo je čisto pranje savjesti u stilu "evo, mi smo u EP-u nešto napravili". To je kao za vrijeme rata u Hrvatskoj, kad smo mi čekali da nas netko prizna, pa su isto bile pisane razne deklaracije, a mi smo se jadni nadali da će se time nešto postići. Nije fer ljudima davati lažne nade – rekla je Tomašić nakon glasovanja u kojemu je 498 zastupnika bilo za kompromisnu rezoluciju, 88 protiv, a 111 suzdržano.

Kompromis je postignut jer europski pučani nisu željeli pozvati države EU da bezuvjetno i odmah priznaju Palestinu, što su željeli neki socijaldemokrati.

palestina Širi se utjecaj Irska će priznati Palestinu Flag bearer of Palestine Ahmad Maher leads the team into the Opening Ceremony of the 17th Asian Games in Incheon September 19, 2014.  REUTERS/Issei Kato (SOUTH KOREA - Tags: SPORT ENTERTAINMENT) kompromis u ep-u Ipak bez izričitog poziva na priznanje Palestine

– Zajednička rezolucija jasno je reflektirala stav da do načelnoga priznanja državnosti Palestine treba doći u kontekstu solucije o dvije države i ukupnog daljnjeg napretka u procesu pregovora. Dakle, priznanje da, ali kao dio dogovora dviju strana – rekao je Andrej Plenković (HDZ).

Europski sud pravde danas je, pravdajući se tehničkim razlozima, ukinuo odluku EU o uvrštenju Hamasa na popis terorističkih organizacija. Komisija je odmah poručila da Hamas za EU i dalje teroristička organizacija. EP je u rezoluciji pozvao i Hamas da prizna Izrael.

>> Kasapović: Moralna je obaveza Europe priznati Palestinu

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  Polako ali sigurno pucaju okovi cionizma.

 • mojski5:

  cionistima oduzimaju zrtvu u obrani, cionisticki pokret postaje sve nervozniji

 • benkovac:

  A koje si ti to knige i analize o Hamasu proucio da ih poistovjecujes s ISIS-om moj uceni Zrinski?