Naslovnica Vijesti Svijet

Haag osudio Srbe na više od 900 godina zatvora

Suradnja Srbije s Tribunalom u Haagu intenzivirana je nakon 5. listopada 2000. i odlaska Miloševića, od kada je Srbija u Haag izručila 44 osobe, pišu beogradske Vesti online
06. lipnja 2011. u 08:10 22 komentara 4 prikaza
\'Former president of Yugoslavia Slobodan Milosevic appears for the court of the International Crime Tribunal in The Hague, October 29, 2001. Milosevic made his third appearance at the United Nations
Foto: Reuters/Pixsell

BEOGRAD - Od osnivanja Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji 25. svibnja 1993. do danas Srbi su osuđeni na više od 900 godina zatvora, a svi ostali na nešto više od 200 godina, pišu beogradske Vesti online dodajući kako je za to vrijeme optužena ukupno 161 osoba, a 125 postupaka je okončano.

Suradnja Srbije s Tribunalom u Haagu intenzivirana je nakon 5. listopada 2000. i odlaska Miloševića, od kada je Srbija u Haag izručila 44 osobe, odgovorila na oko 3000 zahtjeva tužiteljstva, obrane okrivljenih i sudskih vijeća za dostavljanje dokumentacije, tvrdi ovaj portal.

Tribunal je oslobodio dvojicu Srba - Miroslava Radića, iz "vukovarske trojke", i Milana Milutinovića, najbližeg Miloševićeva suradnika, a nakon uhićenja Ratka Mladića, jedini preostali bjegunac s haaškog popisa je Goran Hadžić. Trenutačno su u tijeku postupci protiv ukupno 36 optuženih.

Od srpskih optuženika u Scheveningenu su umrli Milan Kovačević i Slobodan Milošević, a Slavko Dokmanović i Milan Babić počinili su samoubojstvo. Momir Talić je umro na privremenoj slobodi, a Miroslav Deronjić u zatvoru u Švedskoj na izdržavanju kazne.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka