Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet na sud

Gradonačelnik Požege lažno prikazivao troškove radova na školi

Darko Puljašić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
22.11.2018.
u 19:41

Obojica okrivljenika jamčili su za količinu i kvalitetu obračunatih radova te za njihovu sukladnost s podatcima iz građevinske knjige

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Slavonskome Brodu pokreće istragu protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića (HDZ), Grada Požege te još tri osobe i jedne tvrtke zbog kaznenih djela "subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave", tj. zato što su lažno prikazivali troškove nastale pri građevinskim radovima na osnovnoj školi.

Informaciju o pokretanju istrage Državno odvjetništvo objavio je u četvrtak na svojim službenim stranicama bez navođenja imena osumnjičenika i grada.

"Čitao sam o tome, ali ništa službeno nisam dobio. Na putu sam, dva dana izvan Požege, tako da ne mogu ništa komentirati", rekao je požeški gradonačelnik Puljašić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Po podacima slavonskobrodskoga ŽDO-a, krajem listopada 2017. Požega je s mjerodavnim ministarstvom sklopila ugovor o sufinanciranju troškova na potprojektu osnovne škole do najvišeg ukupnog iznosa od milijun kuna, isplatom na račun korisnika, a Grad se kao korisnik obvezao da uz svaki zahtjev za plaćanje/nadoknadu financijskih sredstava dostavi financijske i tehničke izvještaje potkrijepljene valjanim dokazima o izvedenim radovima.

Riječ je o Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.  

Ugovorom je utvrđeno da protekom 2017. godine financijska obveza ministarstva na temelju tog ugovora prestaje i da neiskorištena financijska sredstva za sufinanciranje neće biti moguće realizirati sljedeće proračunske godine. Grad je 14. prosinca 2017. s izabranim izvođačem sklopio ugovor o radovima na dogradnji Osnovne škole Dobriše Cesarića i njezine sportske dvorane, te s četvrtookrivljenim 35-godišnjakom ugovor o nabavi usluga na temelju kojeg je imenovan glavnim nadzornim inženjerom nad tim radovima.

ŽDO smatra da postoji opravdana sumnja da su Puljašić i drugookrivljena kao pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo te voditeljica projekta "počinili kaznena djela krivotvorenja poslovne isprave i subvencijske prijevare u pomoć izabranoga glavnog nadzornika (35) i ovlaštenog predstavnika (33) u tvrtki koja je na natječaju dobila posao". 

Predstavnik izvođača radova 15. prosinca 2017. napravio je i ovjerio, a nadzorni inženjer suovjerio I. privremenu situaciju kojom je Gradu Požegi na temelju ugovora od 14. prosinca 2017. za rušenje i demontažu, zemljane radove, betonske i armirano-betonske radove, zidarske radove i električne instalacije, izvedene u prosincu 2017., to jest za dogradnju i nadogradnju škole i sportske dvorane zaračunat iznos veći od 796 tisuća kuna bez PDV-a.

Obojica okrivljenika jamčili su za količinu i kvalitetu obračunatih radova te za njihovu sukladnost s podatcima iz građevinske knjige. Predstavnik izvođača radova istog dana dostavio je izvještaj Gradu. Nakon toga pročelnica gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo te voditeljica projekta svojim je potpisom ovjerila njezinu ispravnost, a gradonačelnik Puljašić kao naručitelj priznao je i ovjerio svojim potpisom i pečatom gradonačelnika.  Istog je dana od ministarstva predstavnik izvođača po privremenoj situaciji zatražio plaćanje iznosa većeg od 995 tisuća kuna, a zahtjev je ministarstvu proslijedila okrivljena 51-godišnja pročelnica premda radovi nisu izvedeni. Ministarstvo je zahtjev prihvatilo te su 27. prosinca 2017. doznačili novac kojim se Grad Požega okoristio premda mu nije pripadao.

Zbog krivotvorenja dokumentacije pri izgradnji sportske dvorane u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića, gradonačelnika Puljašića kazneno je prijavila nezavisna vijećnica Tamara Puač, bivša članica SDP-a.

Inače, gradonačelnika Puljašića Općinski sud u Slavonskome Brodu osudio je u kolovozu na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Gradonačelniku je presuđeno jer je bez natječaja vozaču zaposlenom u Domu zdravlja na određeno vrijeme omogućio da potpiše ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

>> Pogledajte svađu Grmoje i Zekanovića u Saboru

Komentara 12

AE
Aedes2017
20:12 22.11.2018.

Zašto baš Požega nema sreće s HDZ gradonačelnicima, baš ni s jednim od 90 godine ?

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:43 22.11.2018.

Nista novo. Domoljubna posla.

DE
deda1234
21:15 22.11.2018.

Nemoguce....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije