Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradonačelnik Habuš: Varaždin nije najskuplji grad za život!

Šteta gradu već je nanesena jer su rezultate prenijeli gotovo svi mediji, tvrdi Habuš dodajući da se Varaždin po troškovima života nalazi u sredini
04. travnja 2012. u 15:47 7 komentara 15 prikaza
goran habuš
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

– Varaždin nije najskuplji grad za život! – poručio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare sazvanoj povodom objave rezultata analize troškova života agencije za tržišno komuniciranje Stratego PR.

Manje za komunalije

Ta je agencija u istraživanje uključila deset hrvatskih gradova, a prema njihovim kriterijima tročlanoj varaždinskoj obitelji mjesečno za život treba 4429,40 kuna. Na drugom mjestu nalazi se Zagreb s iznosom mjesečne košarice od 3750,75 kuna, dok je najjeftiniji grad za život Slavonski Brod, gdje obitelji mjesečno za troškove života trebaju 3064 kune.

– Ocjena istraživanja je paušalna i ne otkriva pravu sliku stanja u gradovima. Ispada da je Varaždin najskuplji u kategoriji gradskog prijevoza, jer prema njihovim tvrdnjama Varaždinci za mjesečnu kartu izdvajaju čak 1470 kuna! Varaždinski minibusevi i ne nude mogućnost kupnje mjesečne karte, dok povratna karta u bilo kojem smjeru stoji svega sedam kuna. Kad bi svaki član dnevno kupio dvije takve karte, tročlana bi obitelj u 22 radna dana u mjesecu potrošila tek nešto više od 900 kuna. Iznos koji oni spominju vjerojatno se odnosi na međugradski prijevoz, a to više nije isto – rekao je Habuš te dodao:

– Šteta je gradu već nanesena jer su rezultate prenijeli gotovo svi mediji. A istina je zapravo da se Varaždin po troškovima života nalazi u sredini, ni po čemu ne odskače iz hrvatskog prosjeka. U posljednjih je nekoliko mjeseci napravljeno jako mnogo da se Varaždincima smanje troškovi života. Varaždin pruža najviše za primjerenu cijenu – kaže Habuš.

Tako je, primjerice, donesena odluka o smanjenju komunalnog doprinosa, varaždinski Parkovi također su smanjili račune, dok Grad i dalje vodi intenzivne pregovore s Termoplinom oko smanjenja cijena etažnog grijanja.

Više za dječje vrtiće

– Ne zaboravite sva ulaganja koja imamo u kulturu, sport i razne udruge. Subvencioniramo mnoštvo sadržaja koje nudimo građanima. Ne zaboravite Špancirfest, Barokne večeri...

U nekim stvarima Varaždin ipak odskače u odnosu na druge sredine. Tako je primjerice cijena dječjih vrtića i članarina u knjižnici veća nego u Zagrebu.

– Zagreb je financijski daleko jači i u tim se stvarima ne možemo nositi s njima.

Po prosjeku plaća Varaždinci u najnižem

Po prosjeku plaća Varaždinci u najnižem rangu

I dok po troškovima života Varaždin ulazi u hrvatski prosjek, isto ne vrijedi i za iznos prosječnih plaća.

– Prosjek je plaća u Varaždinu tek oko 3500 kuna i po tome smo u najnižem rangu. Problem je što u gradu i dalje prevladava radno intenzivna industrija, obućarska, tekstilna i drvoprerađivačka, gdje su oduvijek bile znatno manje plaće nego u drugim sektorima – kaže Habuš.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • a_morte_i_rossi:

  jasno da nije kada pula drži primat bando lopovska

 • Avatar babatero
  babatero:

  Nekada se „buldog mađarski“ hvalio kako su napredni spram ostalih dijelova, mene, osobno to je uvik zabolilo, jer moja Slavonija je krpala krovove da nam ne kisne po glavi… danas ni poljoprivrede više nemamo, svinje na znamo uzgajati, mlikare je ... prikaži još! milicija pohapsila, i što je najgore u sto dana vlasti nije ni varaždincima bolje, a oni su vlast čemu se mi možemo nadati?!

 • prc:

  sa njegovom plačom ni meni nebi bil skup grad