Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na varaždince

U kojim je gradovima život najskuplji nakon povećanja PDV-a

košarica
Arhiva Večernjeg lista
02.04.2012.
u 15:57

Povećanje PDV-a po džepu najbolnije udarilo Varaždince. U Slavonskom Brodu najjeftinija košarica

Povećanje PDV-a od dva posto koje je na snagu stupilo s prvim danom ožujka najviše su na svom džepu osjetili stanovnici Varaždina. Pokazuje to istraživanje tvrtke Stratego provedeno od 21. do 30. ožujka u deset hrvatskih gradova – Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Puli, Splitu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Zadru i Varaždinu.

>>Pogledajte tablicu troškova po gradovima

Potrošačka košarica u Varaždinu tako vrijedi 4429,40 kuna, slijedi Zagreb sa 3750,75 kuna, dok je Slavonski Brod najpovoljniji s košaricom koja mjesečno vrijedi 3064,01 kuna.

Usporedili su troškove koje tipična hrvatska obitelj, koja ima tri člana, u kojoj roditelji rade, a dijete ide u osnovnu školu (statistički, prosječna hrvatska obitelj broji 3,2 člana) mora mjesečno pokriti. Odabrano je 35 najjeftinijih osnovnih prehrambenih artikala i higijenskih potrepština te osnovni režijski troškovi, trošak javnog gradskog prijevoza te zabave i kulture. Za ukupan izračun mjesečne košarice određena je količina koja bi bila potrebna za jednu tročlanu obitelj. Naposljetku je analizirano razlikuju li se cijene istih artikala u istim trgovačkim lancima u različitim gradovima.

Istraživanje je pokazalo da su živežne namirnice najpovoljnije u Osijeku. 27 artikala osnovnih namirnica stoji 1536,97 kn, dok će iste namirnice Zadrani platiti 1916,59 kn. U Osijeku su najpovoljniji i voće i povrće, dok Varaždinci za voće moraju izdvojiti najviše novca, kao i Zadrani za povrće.

Osijek se pokazao povoljnim i što se tiče osnovnih higijenskih potrepština (pasta za zube, šampon za kosu, toaletni papir, sapun, deterdžent te univerzalno sredstvo za čišćenje kupaonice) koje plaćaju 265,32 kn. U Dubrovniku je higijenska košarica 100 kuna skuplja.

Dubrovčani su u nepovoljnom položaju i kad je riječ o odlasku na tržnicu. Prosječna dubrovačka obitelj na tržnici mjesečno ostavi 445 kn za razliku od obitelji u S. Brodu gdje je trošak 246 kn. U ukupnu analizu troškova uvrštene su samo namirnice koje su pronađene u svim gradovima – luk, svježi kupus, krumpir, banane, jabuke, kruške, naranče i limun.

U troškove režija uračunate su naknade koje variraju po gradovima – komunalna naknada i naknada za odvoz smeća za stan od 50 m2 te prosječna potrošnja vode za tri osobe. Troškovi telefona i struje nisu uspoređivani jer su jednaki u svim gradovima. Nisu uspoređivani ni troškovi grijanja jer su građanima na raspolaganju različiti energenti, npr. u Dubrovniku nema prirodnog plina, ali su i klimatski uvjeti povoljniji. Zagreb je prema režijama najskuplji grad i tu mjesečna naknada za odvoz smeća za stan od 50 m2 iznosi 54 kn, dvostruko više od Pule ili Rijeke, pokazalo je istraživanje.

Troškovi prijevoza u Varaždinu dosežu 1470 kn, budući da jedna mjesečna radnička karta stoji 585 kn, a u Dubrovniku 200. U istraživanju je uračunato da promatrana obitelj mjesečno koristi dva radnička i jedan učenički pokaz, što u Dubrovniku, prijevozno najjeftinijem gradu, iznosi ukupno 480 kuna.

Split se pokazao najjeftinijim gradom što se kulture tiče jer se tamo ulaznice za kino i kazalište mogu kupiti za 20 kuna, što je mjesečno 180 kuna.  Zagrepčani i Zadrani za kulturu i razonodu izdvojit će mjesečno tristo kuna.

Tri trgovačka lanca prisutna u svih deset gradova obuhvaćenih istraživanjem imaju poprilično ujednačene cijene, barem ako je suditi prema pet uobičajenih artikala.

Komentara 7

Avatar atrpimir
atrpimir
16:59 02.04.2012.

02.04.2012. u 16:54h durica je napisao/la: LOL

DU
durica
16:54 02.04.2012.

Ima u tome i neke poetske pravde - glasali su za ovu vlast, glasali su za EU i već su dobili prve rezultate - u nogometu su ostali bez prvoligaša i najskuplje kupuju.

SH
sherlock
20:00 02.04.2012.

varaždinci sad si birajte hns na sljedećim izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije