Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAČAK U VREĆI Bjelovarčani zabrinuti zbog rušenja starine

Gradi li Đurđa Adlešič kuću ili je samo obnavlja

18.04.2009.
u 20:00

Gradnja obiteljske kuće potpredsjednice Vlade i čelnice HSLS-a Đurđe Adlešič i njezina supruga u bjelovarskoj Kranjčevićevoj ulici izazvala je podosta komentara, i to zbog ploče na kojoj piše kako je riječ o rekonstrukciji postojećeg objekta.

Narušena statika
No, iza ograde nema stare zgrade koja je srušena, a na njenu su mjestu ostali prepoznatljivi samo temelji zaliveni betonom. Adlešičevi su naime kupili jednu od starih kuća u tom dijelu grada u kojem je na početku prošlog stoljeća niknulo nekoliko secesijskih građevina pa se očekivalo kako će na istom mjestu ostati stara, ali obnovljena zgrada. Zaredala su stoga i pitanja znatiželjnih Bjelovarčana, koji su se pitali - nisu li se Đurđa i Staško Adlešič ogriješili o zakon.

Projektant i nadzorni inženjer tvrtke Arting M. Gezi, koji radi na ovoj građevini, tvrdi suprotno držeći u rukama argumente struke.

– Bračni par Adlešič kupio je devastiranu građevinu i tek poslije detaljna pregleda ustanovljeno je kako su u podrumu zgrade napravljene neke preinake koje su ozbiljno narušile statiku kuće koja ne bi izdržala nadogradnju.

Zbog toga je predložena inačica njena rušenja i gradnje nove zgrade u istim gabaritima, za što imamo sve suglasnosti, pa i onu Konzervatorskog zavoda. Ovdje nema ništa spornog, osim što su dodatnu papirologiju investitori platili iz svoga džepa, što im u konačnici poskupljuje gradnju – tvrdi Gezi.

Ne izigravamo zakon
Trenutačnim ishodom vlastita ulaganja nije zadovoljna ni Đ. Adlešič koja je potvrdila kako su ona i njezin suprug ipak kupili mačka u vreći i nakon godinu i pol dana skupljanja svih dozvola vjerojatno ni ove godine neće useliti u novu kuću.

– Nije nam padalo na pamet izigravanje zakona, već smo od početka radili prema uobičajenoj proceduri ne preskačući ni jedan detalj, što uoči izbora očito nekome smeta – kazala je Đ. Adlešič.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije