Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovo polovica zastupnika stanuje u unajmljenim stanovima, evo koliko dobivaju za najam

Od 8,6 milijuna kuna, koliko su prošle godine iznosili zastupnički troškovi, bez uračunatih plaća, država je za njihov smještaj, odnosno stanarinu, platila 2,4 milijuna kuna.
28. rujna 2020. u 14:53 4 komentara 2061 prikaza
Zagreb: Izvanredna sjednica Sabora o Zakonu o obnovi Zagreba i okolice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nešto manje od polovice zastupnika novog saborskog saziva u Zagrebu stanuje u unajmljenim privatnim odnosno stanovima u državnom vlasništvu. Sabor im pritom plaća najamninu do 2500 kuna i režije do 500 kuna.

Plenković na obljetnici u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije Smiruje tenzije Plenković o Milanoviću: Iz aviona se vidi da se on stabilizirao

Od 151 zastupnika, njih 63 koriste unajmljene stanove privatnih najmodavaca, a osam ih koristi stanove u državnom vlasništvu, odnosno stanove za službene potrebe, naveli su iz Sabora.

Među tih osam, četvero je HDZ-ovih (Vesna Bedeković, Josip Begonja, Goran Ivanović i Nada Murganić) i četvero zastupnika Mosta NL (Nikola Grmoja, Ante Kujundžić, Marin Miletić i Božo Petrov).

"Imam stan od 29 metara četvornih, to nije ništa posebno, većina zastupnika ne želi te stanove jer su puno lošiji od stanova u privatnom smještaju“, kaže Grmoja koji činjenicu da 'mostovci' uzimaju baš te stanove objašnjava manjim troškovima za državu.

Ne stignemo se družiti

Navodi i kako druge zastupnike koji žive u istoj zgradi, koja se nalazi u središtu Zagreba, sretne, ali vremena za druženje baš i nema. „Vidjeli ste koliko sam u Saboru, ujutro od 9 pa do navečer, ne stignem se družiti“, objašnjava.

Pravo smjestiti se u službene te unajmljene stanove i garsonijere imaju zastupnici s prebivalištem koje je od Zagreba udaljeno više od 50 kilometara, što je iskoristilo 63 zastupnika.

Od toga je 28 iz HDZ-a, 20 iz SDP-a, po troje zastupnika IDS-a i nacionalnih manjina, po dvoje iz klubova zastupnika Domovinskog pokreta, SDSS-a, Hrvatskih suverenista, te po jedan 'mostovac' (Miro Bulj), HSS-ovac (Željko Lenart) i HSU-ov Silvano Hrelja.

Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Donjeg Miholjca NASTAVAK SUKOBA DRŽAVNOG VRHA Milanović: Što to znači stabilizirati se? Ja sam puno stabilniji od njega, nisam nasrnuo ni na koga u Saboru

U unajmljenim privatnim stanovima smjestili su se HDZ-ovi Ante Bačić, Nevenko Barbarić, Danica Baričević, Anamarija Blažević, Josip Borić, Jure Brkan, Josip Đakić, Mato Franković, Marija Jelkovac, Siniša Jenkač, Branka Juričev-Martinčev, Mladen Karlić, Ivan Kirin, Tomislav Klarić, Anton Kliman, Ljubica Maksimčuk, Marin Mandarić, Grozdana Perić, Anita Pocrnić-Radošević, Darko Puljašić, Ivan Radić, Ante Sanader, Josip Šarić, Stipan Šašlin, Rade Šimičević, Hrvoje Šimić, Radoje Vidović i Vinko Zulim.

Kod privatnika stanuje i 20 SDP-ovaca: Mirela Ahmetović, Barbara Antolić Vupora, Boška Ban Vlahek, Arsen Bauk, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Sabina Glasovac, Peđa Grbin, Branko Grčić, Domagoj Hajduković, Mišel Jakšić, Stjepan Kovač, Matko Kuzmanić, Andreja Marić, Romana Nikolić, Sanja Radolović, Renata Sabljar-Dračevac, Sanja Udović, Franko Vidović i Martina Vlašić-Iljkić.

Država daje do 3000 kuna za najamninu i režije

U stanovima unajmljenima od privatnika stanuju i IDS-ovi Tulio Demetlika, Marin Lerotić i Katarina Nemet, zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek, Robert Jankovics i Ermina Lekaj Prljaskaj, SDSS-ove Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, zastupnici DP Danijel Spajić i Ivan Penava te iz Kluba Suverenista Hrvoje Zekanović i Marijan Pavliček.

Uvjeti korištenja unajmljenih stanova godinama se nisu mijenjali.

"Pitanje najma i režija uređeno je jednako i kod stanova od privatnih najmodavaca i u državnim stanovima. Sabor zastupnicima plaća najam do visine od 2500 kuna mjesečno (neto) te trošak režija do 500 kuna. Eventualne razlike u troškovima najma stana i režijskim troškovima zastupnici sami pokrivaju“, podsjećaju iz Sabora.

ZVONIMIR DESPOT Zoran Milanović divlja samo zato što se našao u mreži tajnih izvida

U kojim su zagrebačkim četvrtima zastupnici unajmili stanove i koliki su oni, iz Sabora nisu naveli. Bez preciznog odgovora ostavili su i pitanja smiju li u tim stanovima stanovati i članovi zastupničkih obitelji, primjerice djeca-studenti, imaju li  zastupnici pravo promijeniti unajmljeni stan i je li bilo takvih slučajeva, moraju li obrazložiti zašto mijenjaju, jesu li do Sabora, eventualno, stigle pritužbe od stanodavaca i ako da, koje? 

Naknada za odvojeni život

"Zastupnici najmoprimci smještaj pronalaze sami te kao svaka stranka u ugovornom odnosu imaju pravo otkazivanja ugovora o najmu u skladu s ugovornim odredbama. Jednako tako sva ostala prava najmodavaca i najmoprimaca ugovorno su uređena te se rješavaju u izravnom odnosu između najmoprimaca i najmodavaca. Hrvatski sabor u tom kontekstu nije najmoprimac“, poručili su iz Sabora.

Od 8,6 milijuna kuna, koliko su prošle godine iznosili zastupnički troškovi, bez uračunatih plaća, država je za njihov smještaj, odnosno stanarinu, platila 2,4 milijuna kuna. Više od toga, 2,8 milijuna kuna, izdvojila je kako bi zastupnicima nadoknadila troškove nastale jer su osobne automobile koristili u službene svrhe, dakle jer su iz mjesta u kojima žive putovali u Zagreb. Pri tome im je plaćala i cestarinu za koju je izdvojeno dodatnih 480 tisuća kuna.

Zagreb: U HGK održan sastanak ministra Josipa Aladrovića s poduzetnicima AFERA JANAF Ministar Aladrović: Rodbinski sam povezan s Kovačevićem, ali nisam lobirao za njega

Zastupnici koji koriste pravo na smještaj u Zagrebu, imaju pravo i na naknadu za odvojeni život od tisuću kuna mjesečno koja im se ne isplaćuje za tromjesečne stanke u radu Sabora (od 15. srpnja do 15. rujna i od 15. prosinca do 15. siječnja) te od raspuštanja do konstituiranja novog saziva Sabora.

Svi zastupnici uz mjesečnu plaću, imaju i pravo na zastupnički paušal od 1500 kuna mjesečno.

znakovita fotografija
Nataša Janjić oglasila se prvi put nakon kaznene prijave, javila joj se i Veljača
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Iconja:

  Niste napisali putne troškove i dnevnice.Na prvom mjestu pravednik vlč.Božo Petrov.

 • Avatar Joejordan
  Joejordan:

  Još im i režije plaćaju..

 • Starotopoljanin:

  ovo je katastrofa,tolike place dobivaju,za svadu u saboru,i prepucavanju,a nisu u mogucnosti sami platiti garsonjeru,uz place dobivaju jos i kojekakve dodatke benificije.moja djeca su inzenjeri i putuju svaki dan u njemackoj na posao po sto kilometara uz benzi placeni i ... prikaži još! to je to,a zasto ovi nebi putovali do pedeset sezdeset km.kako moze ova napacena hrvatska sve te kojekakve dabalebarose poplacati.smanjiti sabor u pola,na tri ipol milijuna ljudi nije potrebno tamo sjediti toliko osoba,koje ni ne otvore usta,prilikom zasjedanja,a ubiru privilegije i silan novac stavljaju u depove.