Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospođa Branka Aničić (81)

Prva je cijepljena u Hrvatskoj i sutra prima drugu dozu: Za Večernji je otkrila što jedva čeka

Vaccination against coronavirus disease (COVID-19) in Zagreb
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
17.01.2021.
u 22:31

Prva cijepljena u Hrvatskoj, Branka Aničić, štićenica zagrebačkog doma za starije, u ponedjeljak dobiva drugu dozu i zamišlja povratak u normalan život

Gospođa Branka Aničić (81) vjerojatno je najsimpatičnije lice koje smo vidjeli u proteklih godina dana otkako traje borba s pandemijom. Štićenica zagrebačkog Doma za starije Trešnjevka s takvim je smiješkom, kao prva osoba u Hrvatskoj, primila cjepivo da tu sliku zemlja kolektivno pamti. Ostat će njezina fotografija s kraja 2020. podsjetnik na ono što je planet prolazio, a ona, igrom slučaja, postala prvakinja borbe protiv virusa u Hrvatskoj. Njezin veseli pogled ispod medicinske maske u trenutku dok liječnik cijepi protiv COVID–19 ljudima je dao nadu.

Napokon se vidi, negdje u daljini, kraj iscrpljujuće borbe… Za Večernji list, vlastitim rukopisom, zbog epidemioloških mjera, gospođa Branka napisala je kako provodi dane, kako se osjeća, i što je čeka. Dogovarali smo intervju telefonom, pa preko prozora sa sigurne udaljenosti, no zbog brige da se na ovim polarnim hladnoćama ne prehladi, jutro je provela s papirom i olovkom. Ovo su njezini odgovori... – Radije bih da smo mogli razgovarati uživo, ali takvi su dani – govori gospođa Branka.

Kako se osjećate? Primili ste prvo cjepivo 27. prosinca, ovih će dana biti tri tjedna. Slijedi i drugo cijepljenje?

– Osjećam se dobro, u iščekivanju sam druge doze cjepiva, koje će biti 18. siječnja, već u ponedjeljak.

Bili ste vedri i nasmijani na cijepljenju, kako ste danas? Silazi li vam osmijeh s lica?

– Uvijek sam vedra i nastojim biti pozitivna u svakoj situaciji. Tako je bilo i toga dana, na dan cijepljenja. Svojim primjerom htjela sam poslati poruku o dobrobiti cijepljenja neodlučnoj populaciji.

Je l’ vam taj dan bio stresan? Došli su vas podržati predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, zatim ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pa i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Svi su bili prisutni u trenutku kada ste primali
cjepivo, željeli biti uz vas. Bio je to, za zemlju, važan trenutak.

– Bila sam jako uzbuđena zbog medija i prisutnosti našeg premijera, gradonačelnika i drugih... Ali pozitivno. Puno mi znači podrška naše Vlade, gradonačelnika i stožera na taj poseban dan.

Nakon dugo vremena bila je gužva u Domu, dobro vam je došlo da se nešto događa?

– Jest, malo gužve bilo je dobrodošlo u vrijeme kada su nam aktivnosti i kretanja zbog koronavirusa ograničene.

Kako provodite dane u domu? Čime se bavite, imate li kakav hobi?

– Epidemija je učinila svoje. Radionice i razne aktivnosti koje smo imali u Domu smanjene su, a neke su i privremeno obustavljene zbog epidemije. Moram istaknuti da smo dobili mogućnost sudjelovanja u psihoedukativnim
radionicama koje su usmjerene na svladavanje stresa, a koje se odvijaju preko telefona. Uključila sam se u te radionice i jako sam zadovoljna. Učim i vježbe disanja, koje bih preporučila svima.

Kako ste dočekali Novu godinu?

– Doček je prošao pomalo tiho, uz želje za sretan završetak epidemije i da nas više nikada ne pogodi potres.

Kako su vam čestitali praunuci? Jesu li prabaki poslali kakve crteže?

– Za Novu godinu dobila sam prekrasne čestitke od sina, unuke i praunuka. Moji najdraži praunuci poslali su mi crteže i ohrabrujuće poruke.

Radili ste u bolnici u Vinogradskoj, pomagali drugima, na kojem ste odjelu bili?

– Prvo zaposlenje bilo je u Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice” prije 60 godina. Radila sam na ginekološko–porođajnom odjelu.

Dan nakon vašeg cijepljenja zaredali su potresi na Banovini, kako ste ih doživjeli vi u domu?

– Potresi koji su se dogodili u našoj blizini jako su nas sve uznemirili, ali imamo brižno osoblje koje je stalno uz nas pa je tako bilo i na dane potresa.

Što ćete nakon drugog cijepljenja?

– Svi korisnici, pa tako i ja, očekujemo kraj svih ovih nevolja i slobodu kretanja, nastavak normalnog života.

Što prvo planirate napraviti kad sve ovo prođe? Otići u dućan, prošetati se, voziti tramvajem?

– Već vidim ponovni susret s obitelji i šetnje u prirodi uz štapove za nordijsko hodanje. Tome se neizmjerno veselim...

Komentara 10

MA
maestral
07:45 18.01.2021.

81 godina i vjeruje medijima i korooracijama. Izblijedio mozak od "pranja"

MA
maestral
07:49 18.01.2021.

Najveselije lice, a niko joj lice ne vidi od maske.

SJ
Sve je uzalud
08:00 18.01.2021.

...ako se masovno cjepljenje odgađa zbog inih razloga...sami čin cjepljenja nema svrhe...ako oni koje ste cijepili izađu iz imunosti a neki se još nisu cijepili...opet imate sve necjepljene a bolest caruje....jedino ako razlog cijepljenja nije bolest...onda nije ni važno....ali projekt korona ipak nije uspio....raspao se........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije