Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CDU

Godinu dana prije kraja projekta premašen broj korisnika, ima ih 500

storyeditor/2023-04-10/PXL_281022_96407038.jpg
Robert Anić/PIXSELL
27.04.2023.
u 08:10

Što se tiče opreme, natječaja za hardver koji je proveo APIS IT, kupljena je najmodernija oprema na tržištu te je potpuno uspostavljen središnji sustav interoperabilnosti, kazuju iz SDURDD-a

Vlada RH dala je suglasnost Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva da sklopi sporazume s pružateljima usluga Centra dijeljenih usluga (CDU). Sporazumi se sklapaju s Agencijom za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), Financijskom agencijom (Fina), Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet te Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD), izvijestili su iz SDURDD-a. Prethodno Ministarstvo uprave započelo je projekt Uspostave Centra dijeljenih usluga, a naslijedio ga je SDURDD (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva). U okviru samog projekta regulirani su odnosi za pružanje usluga do kraja projekta, odnosno do kraja ove 2023. godine. Budući da se izgradnja i uspostava CDU događa sukcesivno, kroz projekt Uspostave CDU iz prošlog programskog razdoblja koje je pri kraju, te iz NPOO-a (Nacionalni plan oporavka i otpornosti) kojim se nadograđuje opremom i novim funkcionalnostima i sustavima koji će koristiti državna tijela do sada nije bilo potrebe regulirati taj odnos jer je bio reguliran samim projektom, a drugih usluga nije bilo. CDU je uspostavljen s ciljem da se svi troškovi vode na jednom mjestu, da se upravlja s jednog mjesta de ta se na taj način postižu uštede i optimizacija korištenja IT sustava, a pruža veća kvaliteta nego što je mogu uspostaviti pojedina državna tijela svako za sebe. Osobito je važan segment sigurnosti, što znači da je lakše štititi i upravljati sigurnošću, kao i efekt kontinuiteta poslovanja kroz redundanciju (u slučaju ispada jedne lokacije druga lokacija radi), ističu iz SDURDD-a.

Inače, infrastruktura Centra dijeljenih usluga uspostavljena je u više podatkovnih centara koji odgovaraju standardu Tier 3. CDU ima više od 500 korisnika, čime je godinu dana prije kraja projekta višestruko ispunjen pokazatelj od potrebnih 300 korisnika, naglašavaju iz SDURDD-a i dodaju kako je od projekta preostalo uspostaviti sustav za upravljanje dokumentima i radnim tokovima, te sustav za upravljačko i troškovno računovodstvo i javnu nabavu, za koje javnu nabavu provodi tvrtka APIS IT. Natječaji koje je provodio APIS za hardver su provedeni. Što se tiče opreme, kupljena je najmodernija oprema na tržištu te je u potpunosti uspostavljen središnji sustav interoperabilnosti, kazuju iz SDURDD-a.  •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije