Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Glavni tajnik UN-a uputio svijetu poruku crvenog upozorenja

"Klimatske promjene brže su od nas" a "nejednakosti su i sve jače" s teškim kršenjima ljudskih prava, kazao je on izrazivši žaljenje zbog jačanja nacionalizma i ksenofobije.
31. prosinca 2017. u 17:46 7 komentara 2832 prikaza
Požari u Kaliforniji
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uputio je  "poruku upozorenja, crvenog upozorenja" o opasnostima koje prijete svijetu u 2018. godini i pozvao je na "jedinstvo" u povodu nove godine.

GODINA NA IZMAKU Ovo su predviđanja koja su se ostvarila u 2017. godini

"Kada sam prije godinu dana stupio na dužnost, uputio sam apel da 2017. bude godina mira. Nažalost, ...dogodilo se suprotno", rekao je Guterres.

"Sukobi su se pogoršali i pojavile su se nove opasnosti. U cijelome svijetu nikada nije bio tako veliki strah od nuklearnog oružja od kraja Hladnog rata", istaknuo je šef UN-a aludirajući na krizu sa Sjevernom Korejom.

Požari u Kaliforniji
1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 

"Klimatske promjene brže su od nas" a "nejednakosti su i sve jače" s teškim kršenjima ljudskih prava, kazao je on izrazivši žaljenje zbog jačanja nacionalizma i ksenofobije.

"Mi možemo riješiti sukobe, prevladati mržnju i zaštititi naše zajedničke vrijednosti, ali moramo biti ujedinjeni kako bi to postigli", ocijenio je.

Guterres je pozvao svjetske čelnike da "ponovno izgrade povjerenje ujedinjujući ljude oko zajedničkih ciljeva".

Charles Jenkins odbio ubijati za druge Životna priča o izdaji, mučenju i neočekivanoj ljubavi Afrika Svjetsko stanovništvo Afrikanaca će biti čak četiri puta više do 2100. Jeff Bezos Dobra 2017. godina Najbogatiji ljudi na svijetu bogatiji su za još 1000 milijardi dolara
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • ziva_istina:

    Da se to "ujedinjenje" ne zove mozda novi svjetski poredak. Ne vjeruj zmiji kad mjesa istinu i lazi.

  • Deleted user:

    Neka upozori zapadne vlade da ne ratuju po svijetu, neka upozori zapadne bogataše da ne proizvode proizvode koji traju šest mjeseci. Bilo bi zanimljivo za vidjeti koliko bi ovima koji su dobili upozorenje trebalo da smjene glavnog tajnika UN-a , ... prikaži još! ili ako bi nastavio kao dosada mogao bi završiti kao onaj bogati farmaceut u Kanadi sa svojom ženom.

  • bakulušić:

    Najveća opasnost je hibridno, kaubojsko pravo koje nema uporišta ni u europskom ni u drugom međunarodnom pravu, ni u pravdi ni u etici! Ta pošast je opasnija od svih klimatskih promjena i od svih kriznih žarišta u svijetu. UN sada ... prikaži još! ima značaj kao i GONG, Documenta i Veritas Save Štrpca.