Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SPEKTAKLU GRLIĆ RADMAN I ERLIĆ

Frano Talaja pobjednik pokazne Alke u Badenu. Alkari danas u bečkom Schönbrunnu

Alka u Badenu
Foto: Snježana Herek
1/10
18.06.2023.
u 09:54

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara pobjedniku je privezao na koplje znamen pobjede i poručio mu, uz buran aplauz publike, da ga ponosno ponese Badenom i danas Bečom, te kada se vrati u Hrvatsku, kroz svoj Sinj i Brnaze. Svakako treba spomenuti i oduševljenje pobjednika Talaje, koji je novinarima rekao kako je “lijep osjećaj biti Sinjanin u Badenu”.

Alkar Frano Talaja (37), pobjednik je pokaznog alkarskog nadmetanja u Badenu, koje je jučer navečer održano u ovom mondenom gradu nedaleko Beča. U utrci je sudjelovalo 20 alkara kopljanika. Nakon prve trke, u drugu je ušlo njih osam, a najuspješniji su bili Frano Talaja i Josip Čačija. Nakon toga se je išlo u pripetavanje. Josip Čačija nije imao sreće i pogodio je “u ništa”. Nakon toga sve su oči bile uprte u Frana Talaju, koji je pogotkom “u sridu” i ukupno sedam osvojenih punata postao pobjednikom pokazne Alke u Badenu, uz buran pljesak, povike “bravo” i oduševljenje više tisuća Hrvata i Austrijanaca.

VEZANI ČLANCI:

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara pobjedniku je privezao na koplje znamen pobjede i poručio mu, uz buran aplauz publike, da ga ponosno ponese Badenom i danas Bečom, te kada se vrati u Hrvatsku, kroz svoj Sinj i Brnaze. Svakako treba spomenuti i oduševljenje pobjednika Talaje, koji je novinarima rekao kako je “lijep osjećaj biti Sinjanin u Badenu”. U svečanoj loži u ovoj fantastično organiziranoj viteškoj igri i dosad u Austriji neviđenom povijesno-kulturnom spektaklu uživali su i visoki hrvatski politički dužnosnici, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman kao posebni izaslanik hrvatske Vlade, koja je bila središnji pokrovitelj ove trodnevne manifestacije, te ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić. Ali i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, Dario Magdić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao i njihovi domaćini, glavni organizator tog spektakla s austrijske strane Josip Šušnjara sa svojom SHI Grupom u Beču, Austrijanac Josef Kirchberger, predsjednik Kasačke udruge u Badenu (BTV), na čijem se je povijesnom trkalištu održala Alka, te predsjednik Viteškog alkarskog društva u Sinju Stipe Jukić.

S austrijske strane tu su još bili i predstavnici gradske vlasti Badena i donjoaustrijskog parlamenta. Onaj koji nam je nedostajao u prvim redovima bio je Ivan Župa, idejni začetnik i inicijator gostovanja Sinjske alke u Badenu i Beču, bez koga svega ovoga ne bi bilo. On je ostao skromno, negdje u pozadini. Nazočni su bili i hrvatski veleposlanik pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Mario Horvatić i vojni izaslanik, brigadir Mijo Ćubić Ispod lože, točnije u publici mnoštvo Sinjana nije se odvajalo od svog gradonačelnika Mire Bulja. Onaj tko je bio jako vidljiv i imao puno ruke posla bio je voditelj Gradske glazbe Sinj Grgo Grubišić, čiji su sjajni glazbenici, kao što je to već uobičajeno, morali svo vrijeme Alke davati glazbeni okvir ovoj drevnoj ceremonijalnoj viteškoj igri.

Foto: Snježana Herek

“Ovo je veličanstvena atmosfera ii sjajna promocija ne samo Sinja, Cetinske krajine i Splitsko-dalmatinske županije, nego i cijele Hrvatske. Ovo je prekrasno povijesno trkalište na kojem će alkari, iako u skraćenom obliku, Austrijancima približiti ovu vitešku igru kako bi dobili uvid o čemu se radi i možda se odlučili krenuti put Sinja na originalno izdanje. Sinjski alkari ponovno u Beču nakon 115 godina sigurno će doprinijeti i obogaćenju odnosa između Hrvatske i Austrije s kojom nas veže zajednička povijest, kao i percepciji Hrvatske kao članicu Europske unije i pripadnice zapadnoeuropske civilizacije, kojoj je hrvatska kultura oduvijek pripadala. A sada je ta europska Hrvatska upravo pred obilježavanjem 10-godišnjice članstva u Europskoj uniji”, rekao je za Večernji list ministar Grlić Radman.

“Izuzetno impresivan događaj i vrhunska atmosfera. Alka je pokazala da je vrlo atraktivna ne samo na lokalnoj i nacionalnoj razini, nego i izvan Hrvatske. Ovo danas u Badenu, uz mnoštvo Hrvata i Austrijanaca je Hrvatska u malom. Svi moramo biti ponosni na one koji su osmislili i organizirali ovaj ne samo povijesni nego i kulturno turistički događaj. Izuzetno lijep hrvatski dan u Austriji”, rekao je za Večernji list ministar za regionalni razvoj i fondove EU Šime Erlić. Ovu badensku manifestaciju popratila je i prigodna kulturno-turistička promocija Sinja, Cetinske krajine i Dalmatinsko-splitske županije, kao i upoznavanje posjetitelja sa starim zanatima, običajima i tradicijom i drugim specifičnostima ovog kraja. Za dobru zabavu i opskrbu jelom i pićem brojnih Hrvata, između ostalih, pobrinula se je Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji, postavivši ogroman šator za sve one koji su se, čekajući na alkarsku utrku, došli malo osvježiti. Sve u svemu, jedan prekrasan dan i jedinstveni događaj na koji je, uz brojne Austrijance došlo mnoštvo austrijskih i gradišćanskih Hrvata, te Hrvata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovačke. Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić je rekao kako je “od početka ovog zahtjevnog projekta Veleposlanstvo RH u Austriji podržalo ideju Ivana Župe i organizaciju Josipa Šušnjare”. “Sretan sam da je od toga postao ovakav spektakl i sjajna promocija Hrvatske, i to upravo uoči proslave 10. obljetnice njenog članstva u Europskoj uniji”, istakao je Glunčić.

Foto: Snježana Herek

Onaj koji je također bio sretan i ponosan je bio i predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić. “Ono što smo željeli, a to je internacionalizacija Alke i izlazak izvan granica Hrvatske, uspjelo nam je. Na gostovanju u Austriji radili smo intenzivno tri mjeseca. Nije bilo lako, ali cijeli tim u Hrvatskoj i Austriji zajednički je napravio ono što smo danas ovdje vidjeli u Badenu”, istakao je Jukić. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban je novinarima rekao kako je “sretan i ponosan” da je županija na čijem je čelu, bila pokrovitelj gostovanja alkara u Austriji.“ Inače, medijski pokrovitelj je bio Večernji list. O cijelom projektu direktor Podružnice Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončević nam je rekao kako je manifestacija u Badenu “sjajno promovirala Hrvatsku ne samo kao povijesno-kulturnu nego i kao privlačnu turističku destinaciju”.

Foto: Snježana Herek

“Pun pogodak, u pravo vrijeme u srcu bivše Austro-Ugarske monarhije i Europe: uoči tradicionalne Alke u kolovozu u Sinju i uoči glavne hrvatske turističke sezone”, istakao je Tončinić. “Ovo je premašilo sva naša očekivanja kao organizatora “Dana alke” u Badenu i Beču”, rekao nam je Josip Šušnjara, koji je nakon svega jučer u Badenu viđenog, imao dovoljno razloga da bude ponosan na svoj tim i nakratko predahne. Točnije, do današnjeg svečanog mimohoda alkarske povorke u časnom dvorištu bečkog dvorca Schönbrunn, što će sigurno biti velika turistička atrakcija za Bečane i njihove brojne strane goste. i današnje gala večere za 350 uzvanika u povijesnoj palači Šušnjarovog Kursalona Hübner, kojom završava trodnevna manifestacija “Dani Alke” u Austriji.

Komentara 4

PA
Pašić
10:30 18.06.2023.

Čestitke! Tako se promovira naša baština.

Avatar Uskok
Uskok
13:46 18.06.2023.

U Austriju ići nakon što su nam podlo zabranili obilježavanje najvećeg ratnog zločina na tlu Europe nakon kraja Drugog svjetskog rata i najveće masovno ubijanje Hrvata u povijesti? I vi idete u Austriju? Nacionalna sramota i konjušarstvo. Austrija me više ne zanima.

DA
dam63
12:49 18.06.2023.

Dodvoraši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije