Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNESCO

Hollande: Francuska će uvesti 'pravo na azil' za umjetnička djela kojima prijeti IS

Francois Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.11.2015.
u 18:54

Dodao je da će takva odredba biti unesena u zakon o slobodi stvaranja o kojemu će raspravljati francuski parlament

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je danas u UNESCO-u u Parizu da će Francuska uvesti "pravo na azil" za umjetnička djela kojima skupina Islamska država (IS) prijeti uništenjem.

"Pravo na azil vrijedi za ljude, ali i za umjetnička djela, za svjetsku kulturnu baštinu", rekao je francuski predsjednik u prigodi UNESCO-ova 70. općeg zasjedanja. Dodao je da će takva odredba biti unesena u zakon o slobodi stvaranja o kojemu će raspravljati francuski parlament.

"I u ovom času teroristička organizacija DAESH (arapska kratica za IS) izdaje dozvole za iskapanja i uzima porez na dobra koja će zatim dospjeti na međunarodno crno tržište preko bescarinskih zona koje su utočišta za utaju i pranje novca, pa tako i u Europi", istaknuo je.

Francuska je usto "odlučila uvesti carinsku kontrolu za uvoz kulturnih dobara i u svoje će zakone unijeti rezolucije Vijeća sigurnosti  o zabrani prijevoza, tranzita i trgovanja pokretnim kulturnim dobrima koja su ilegalno iznesena iz nekih zemalja", dodao je.

Francuska će također poduzeti sve kako bi "spriječila da umjetnička djela ne padnu u ruke terorista dok se prevoze" i zato će "otvoriti skloništa kako bi kulturna dobra dobila, ako tako mogu reći, azil u muzejima koji pred opasnošću žele umjetničkim zbirkama pružiti zaštitu".

Te su mjere dio akcijskog plana koji je na zahtjev predsjednika Hollandea pripremio direktor Louvrea Jean-Luc Martinez.

>> Islamska država razorila slavoluk pobjede u 2000 godina starom gradu

Komentara 7

ZV
Zvonimir555
04:15 18.11.2015.

880%2 lijeveitine17.11.2015 u 13:20h Živimo u još gorem svijetu od toga! Ne samo da je rušenjem ruskog aviona bilo više mrtvih, a što je sa Vukovarom, Srebrenicom, Gazom i cijelom Paletinom? Samo kada se udari na bogate svijet bi trebaoao plakati i biti solidaran? Gnjusno. Još je gnjusnije što mediji to tako prezentiraju, ne imajući u vidu da je svaki čovjek isto vrijedan, da smrt svakog nedužnog čovjeka traži krivca...Amerikanci slučajno, kao, promaše bunker Talibana i pogode bolnicu (znači bolesne i nemočne) ubiju 30-ak nedužnih i kaj onda-samo sorry! Da njima netko učini isto u stanju bi bili zapaliti cijeli svijet. I dok god, svi skupa, ne shvatimo da takva pogrešna percepcija nečije žrtve izvire iz SAD i njegovih satelita, biti nam bolje neće. Nažalost i mi (Hrvatska) uhvatili smo se u isto kolo sa njima. A narod kaže da je lopov i onaj koji stražu drži dok provalnik provaljuje. Kad počnu i kod nas samoubilački napadi uvidjeti ćemo...nažalost prekasno.

HH
helgin@hogar
21:20 17.11.2015.

krvi do koljena nevinih zrtava sto francuza sto arapa zbog rata u iraku i siriji, jer ste sa svojim partnerima amerima tako odlucili, i u cijelom tom kaosu vi jos hocete "sacuvat" umjetnine, koje siguran sam necete nikad vratiti...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:18 18.11.2015.

Francuska je masno plaćala krvnike i divljake koji kolju i razaraju po Siriji. Sad žele legalizirati pljačku sirijske kulturne baštine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije