Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23 GODINE ROMANTIKE

Francesco Totti je za Rim jednako važan kao Kolosej!

Francesco Totti
Reuters/PIXSELL
21.09.2015.
u 17:00

Dan 28. ožujka 1993. ostat će zauvijek upisan u Rominoj povijesti. Tada je 16,5-godišnji Francesco Totti debitirao za seniore žuto-crvenih i napravio prvi korak u karijeri punoj rekorda i priznanja. Roma je u 25. kolu Serie A igrala protiv Brescije, a srpski trener Vujadin Boškov poslao je ga u igru u 88. minuti umjesto Ruggiera Rizzitellija.

Bile su to dvije minute koje su navijačima omogućile da vide prve bljeskove jednog posebnog igrača. Da shvatite koliko je bilo davno kad je Totti debitirao pred navijačima, prisjetite se da je tada Dinamo pod pseudonimom Croatia kročio prema prvom naslovu prvaka u nezavisnoj Hrvatskoj. Hrvatska nogometna reprezentacija još nije išla na velika natjecanja, Dražen Petrović je bio živ, Srbi su vladali takozvanom Krajinom, a Bill Clinton je tek započeo prvi mandat.

Malo se sportaša može pohvaliti s dva desetljeća vjernosti jednom (i jedinom) klubu, granicom koju je Totti prešao u proljeće 2013. Nakon dvadeset dvije i pol godine, 743 nastupa, 299 golova i 187 asistencija, Totti je postao Romin rekorder u svim kategorijama i drugi najbolji strijelac u povijesti talijanskog prvenstva iza Silvija Piole.

Slavan po savršenom baratanju loptom, slobodnjacima, lobovima i širokom repertoaru trikova, Totti je i uoči 39. rođendana značajan kotačić u sastavu Rudija Garcije. Iako ne više standardan prvotimac, prošlu je sezonu okončao s deset golova i sedam asistencija u 37 nastupa – lijep učinak za najstarijeg igrača lige. Svestrani napadač ima ugovor do lipnja 2016., ali je izrazio želju da igra i poslije 40. rođendana. To nije isključeno jer "Totti ne stari, nego se pomlađuje", kako je rekao prijatelj Gigi Buffon.

Svjetini na Olimpicu ne smeta što Totti dobar dio utakmice provodi lagano trčkarajući sa spuštenim dokoljenkama, jer kad krene u akciju, pokazuje svoj božanski dar. Zabije li, južna tribina, na kojoj se okupljaju najvjerniji tifosi, slavi i pjeva u čast kapetanu. Pitate li Tottija koje je najljepše mjesto u gradu, neće reći Kolosej, Španjolske stube, Panteon ni Fontana di Trevi, nego Tribina Jug.

Francescova je sudbina vezana za nogomet otkad je s devet mjeseci počeo trčkarati za loptom na plaži pred očima obitelji. Mama je zaključila da bi mališanu lopta mogla biti idealna zanimacija i jamstvo da neće upadati u nevolje. S osam je godina zaigrao za Fortitudo, odakle se preselio u Smit Trastevere pa Lodigiani i s 13 godina završio u pomlatku Rome. Milan je pokušao odvesti buduću zvijezdu na San Siro, no majka je spriječila transfer, ne mogavši zamisliti da bi njezin sinčić napustio Rim.

Vjernost plaćena titulama

Totti je i kao profesionalac odolijevao ponudama. Bogatiji klubovi sa sjevera Italije sanjali su o njemu, a 2004. je u ofenzivu krenuo Real da ga učini novim "galacticom". Roma je sa zahtjevom od 45 milijuna eura odštete sasjekla stvar u začetku i spasila Tottija od upadanja u kušnju. Njegova vjernost rodnom gradu i klubu u kojemu je ponikao ograničila mu je trofejnu riznicu. U njoj se nalazi samo jedan "scudetto" osvojen 2001. pod komandom Fabija Capella i u društvu Gabriela Batistute, Marca Delvećhija, Damiana Tommasija i Cafua. U drugom dijelu dvijetisućitih, s Lucianom Spallettijem na klupi, dodao je po dva talijanska kupa i superkupa. I još jedan rekord, koji mu zacijelo nije drag: nevjerojatnih šesnaest drugih mjesta: osam u prvenstvu, pet u kupu i tri u superkupu. Možda mu se ove sezone posreći da ojačala Roma iskoristi Juventusovu uzdrmanost odlaskom jezgre momčadi i nedorečenost Intera u stvaranju.

Što mu je Roma uskratila, nadoknadila je reprezentacija, s kojom je 1996. osvojio Euro do 21 godine, 2000. srebro na Euru u Belgiji i Nizozemskoj, a 2006. Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj kao standardni prvotimac u formaciji 4-4-1-1 Marcella Lippija, iza samotnog napadača Luce Tonija. Na osobnom planu, između 2000. i 2007. pet je puta proglašen talijanskim igračem godine i triput najboljim igračem Serie A, a 2007. se ovjenčao s europskom Zlatnom kopačkom s 26 golova u italo-prvenstvu.

Totti je veliki vjernik i čovjek navike. I dalje kupuje cipele u istom dućanu i oduvijek posjećuje brijačnicu u kojoj se šišao kao klinac. Navijači vukova kažu da je njihov Il Capitano jedan od zaštitnih znakova tri tisućljeća starog Vječnog grada. Lokalne trgovine suvenira izlažu njegovu figuricu pokraj Julija Cezara i pape Ivana Pavla II.

"Samo je Messi bolji"

Jednostavan je i iskren. Nije ga bilo sram priznati da je u životu pročitao samo jednu knjigu – "Malog princa". Ta je izjava podcrtala mišljenje dijela javnosti (većinom navijača Lazija i Juventusa) da Totti nije baš bistar. Brojni su vicevi smišljeni na njegov račun, od kojih neki prilično grubi, no on se nije uvrijedio. Skupio je stotine šala o sebi i objavio ih u obliku dviju knjiga, zaradu od kojih je darovao UNICEF-u. Jedna od bezazlenijih šala ide ovako: "U matičnom uredu pitaju Tottija osobne podatke. Ime? – Francesco. Prezime? – Totti. Rođen? – Da."

Svojedobno je izjavio da je jedino Leo Messi bolji od njega, pri čemu se vjerojatno nije zafrkavao. Nikad nećemo doznati je li ravan Messiju ili Cristianu jer se nije okušao u nekom od vodećih klubova kontinenta, no za žuto-crvenu stranu Rima on će zauvijek ostati idol.

>> Legendarni Francesco Totti može se slobodno proglasiti kraljem Rima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije