Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud odlučuje o sudbini prvog blogera koji mora u zatvor

Fintiću vjerojatno ovrha ili rad za opće dobro umjesto zatvora

Damir Fintić
Patrik Macek
20.10.2009.
u 17:15

Sudovi su morali za Fintića primijeniti blaži zakon, a to su novije odredbe Kaznenog zakona.

Bloger Damir Fintić ipak neće u zatvor jer su sudovi u Vukovaru pogriješili u primjeni zakona pa je sve spasilo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru, a onda i Državno odvjetništvo RH, a o njihovu zahtjevu za zaštitu zakonitosti odlučuje Vrhovni sud. Kako doznajemo, Vrhovni sud odluku će donijeti odmah: vrlo vjerojatno ukinut će presude i vratiti postupak na početak.

Naime, ništa nije sporno: sudovi su morali za Fintića primijeniti blaži zakon, a to su novije odredbe Kaznenog zakona. Prema njima, za klevetu se više ni na koji način ne može u zatvor, nego je propisana samo novčana kazna.

A ako netko ne plati novčanu kaznu, kao što je nije platio Fintić, država može provesti prisilnu naplatu, dakle ovrhu nad njegovom imovinom. Ako ni to ne uspije, preostaje rad za opće dobro koji ne može trajati dulje od 60 dana.

Dakle, naš se zakonodavac osigurao kako više nitko ne bi mogao u zatvor za klevetu, pa čak ni ako to jako želi. Ako ne plati kaznu, odradit će je već u nekoj bolnici ili negdje drugdje...

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:24 20.10.2009.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je u utorak novo izvješće o stanju medijskih sloboda u svijetu u kojem je Hrvatska rangirana na 78. mjestu, što predstavlja pad za čak 33 mjesta u odnosu na prošlogodišnje izvješće. Lošem plasmanuanu Hrvatske na ljestvici najviše je pridonijelo ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića te pritisak koji prati istraživačko novinarstvo o zločinima počinjenim tijekom Domovinskog rata, što ga čini rijetkim i opreznim, navodi RSF. Photo Bruno Pavuša Tako ova medijska organizacija u svom izvješću navodi da su u \'\'Hrvatskoj neki aspekti srpsko-hrvatskih odnosa izvor napetosti, te da u medijima o tome nije dopušteno izvješćivanje\'\'. - Novinari koji prekrše taj tabu često postaju metom nasilja. Za napade na novinare također su odgovorne i skupine organiziranog kriminala - navodi se u izvješću, u kojem se u tom kontekstu spominje i ubojstvo vlasnika Nacionala Pukanića i direktora marketinga tog tjednika Franjića, koje je \'\'šokiralo hrvatsko društvo\'\'. Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću ocijenjena sa 17,17 negativnih bodova, dok je u prošlogodišnjem izvješću s 8,5 negativnih bodova bila na 45. mjestu u svijetu. Sve susjedne zemlje ocijenjene su bolje od Hrvatske Sve susjedne zemlje u izvješću za 2009. ocijenjene su bolje od Hrvatske te se tako Mađarska nalazi na 25. mjestu ljestvice, Slovenija je 37., BiH 39., Italija 49., Srbija 62., a Crna Gora je na 77. mjestu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije