Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Filipa Zavadlava čeka psihijatrijsko vještačenje

U Svetošimunskoj ulici u Zagrebu osumnjičeni će mladić najvjerojatnije biti smješten neko vrijeme kako bi vještaci ustanovili je li bio ubrojiv. O nalazu psihijatrijskih vještaka ovisit će po kojem će mu se zakonu suditi
13. siječnja 2020. u 21:00 1 komentara 811 prikaza
Filip Zavadlav
Foto: Milan Šabić/PIXSELL, Facebook/Privatni album
Pogledajte galeriju 1/5

Filip Zavadlav (25) i službeno je osumnjičen za tri teška ubojstva jer je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njega. Osim što ga sumnjiče za tri teška ubojstva koja je počinio u stjecaju, Zavadlava se sumnjiči i za općeopasnu radnju.

opara uvjerava da je split siguran Splitski ubojica hitno prebačen u Zagreb, prijeti li mu osveta?

Kazna do 50 godina zatvora

Rješenju o provođenju istrage prethodio je pokušaj mladićeva ispitivanja u splitskom ŽDO-u. Bezuspješan, kako se pokazalo, jer nije bio u stanju odgovarati na pitanja ni iznositi obranu.

– Njegovo ispitivanje bilo je predviđeno za 10 sati, jer je policiji istjecao rok za njegovo zadržavanje. Kada je doveden u tužiteljstvo, dežurni zamjenik županijskog državnog odvjetnika koji je bio na očevidu vidio je da osumnjičenik nije u stanju dati iskaz. Stoga je pozvao neuropsihijatricu, sudsku vještakinju Dolores Britvić, koja je osumnjičenika pregledala. Ustanovila je da on nije u stanju dati obranu, a njezino mišljenje je sastavni dio tog ročišta. Dežurni zamjenik je tada pisao zahtjev za određivanje istražnog zatvora, koji smo tražili zbog opasnosti od ponavljanja djela te izuzetno teških okolnosti počinjenja djela – kazala je Rene Laura, glasnogovornica splitskog ŽDO-a.

Kasnije tijekom dana Filipu Zavadlavu određen je istražni zatvor. Kako nam je pojasnila R. Laura, nakon određivanja istražnog zatvora, osumnjičenik se odvodi u zatvor na Bilicama, a nakon toga na psihijatrijski odjel Bolnice za osobe lišene slobode (BOLS). U ovakvim situacijama procedura je takva da se osumnjičenika psihijatrijski vještači bilo u BOLS-u bilo u Vrapču, a liječnici su ti koji će ustanoviti je li bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv u trenutku kada je krenuo u sumanuti smrtonosni pohod koji je rezultirao likvidacijom triju osoba. O nalazu psihijatrijskog vještačenja ovisi hoće li se na Zavadlava kasnije primijeniti obični kazneni zakon ili Zakon o osobama s duševnim smetnjama. Naime, ako vještaci ustanove da je bio ubrojiv ili smanjeno ubrojiv, sudit će mu se po običnom kaznenom zakonu i u tom slučaju prijeti mu kazna do 50 godina zatvora.

Grupa od 18.000 članova!

No ako vještaci ustanove da je bio neubrojiv, to znači da će se na njega primijeniti Zakon o osobama s duševnim smetnjama, odnosno da će u slučaju osuđujuće presude određeno vrijeme, koje odredi sud, prisilno biti smješten na psihijatrijsko liječenje. U međuvremenu, dok vještaci budu ustanovljavali kakvo je mentalno zdravlje Filipa Zavadlava, provodit će se istraga, a tijekom te istrage, kako sada stvari stoje, njegova prava zastupat će odvjetnik Branko Šerić. Šerića je kao odvjetnika osumnjičenog za trostruko ubojstvo angažirala Facebook grupa “Pravda za Filipa”.

Filip Zavadlav Ispovijest Stric ubijenog: Marin nije bio cvijeće, ali ubojica nije pomogao ni sebi ni bratu

Riječ je o grupi koja broji nevjerojatnih 18.000 članova koji, sudeći po objavljenim postovima, bez imalo zadrške opravdavaju suludi čin i trostruko ubojstvo. Da je angažiran u obrani, za večernji.hr potvrdio je i sam Šerić, koji se slaže da takav način angažiranja odvjetnika nije baš uobičajen.

– Nije uobičajeno jer se zna tko može potpisati punomoć. Ali, da se može angažirati odvjetnika da dade stručnu pomoć jednoj grupi, upravo to je novost. Ali funkcionira, ja sam dokaz – rekao je Šerić.

Filip Zavadlav
1 / 16
Lampioni na mjestu ubojstava na Šperunu i Radmilovićevoj ulici
Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“